Dvergspissmus er en art i spissmusfamilien. Den finnes antakelig over hele Norge, men er tilsynelatende mye mindre vanlig enn krattspissmus i de fleste habitater. Den er betydelig mindre enn krattspissmus, men med relativt sett lenger snute og hale.

Dvergspissmusa har gråbrun rygg og gråkvit buk. Kroppslengden er 36-55 millimeter, halelengden 36-51 millimeter og vekta 2,5-6 gram. Halen er litt lenger enn kroppen, dette er ofte nok til å skille den fra andre spissmus. Den lange snuten er også karakteristisk.

Den lever i mange typer habitater. Ofte finnes den i samme område som krattspissmus, men den synes å tåle tørre habitater og myrlendt terreng bedre enn sistnevnte. Dvergspissmusa regnes også for å være territoriell, men har større leveområder enn krattspissmus. Det er relativt liten kunnskap om denne artens levevis i Norge. Dvergspissmus spiser insekter og edderkopper, sistnevnte kan være viktigere føde enn for andre spissmus. Den spiser ikke meitemark.

Dvergspissmusa er utbredt over det meste av Eurasia, fra Portugal til Bajkalsjøen i Sibir. Den finnes i alle land i Europa unntatt på fjerntliggende øyer. I det sørligste Europa er den begrensa til alpine områder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.