Dvergspissmus

En lang snute er typisk for dvergspissmus.

Dvergspissmus

Dvergspissmus er en art i spissmusfamilien. Den finnes antakelig over hele Norge, men er tilsynelatende mye mindre vanlig enn krattspissmus i de fleste habitater. Den er betydelig mindre enn krattspissmus, men med relativt sett lenger snute og hale.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Sorex minutus
Beskrevet av
Carl von Linné, 1766
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Dvergspissmusa har gråbrun rygg og gråkvit buk. Kroppslengden er 36-55 millimeter, halelengden 36-51 millimeter og vekta 2,5-6 gram. Halen er litt lenger enn kroppen, dette er ofte nok til å skille den fra andre spissmus. Den lange snuten er også karakteristisk.

Levevis

Den lever i mange typer habitater. Ofte finnes den i samme område som krattspissmus, men den synes å tåle tørre habitater og myrlendt terreng bedre enn sistnevnte. Dvergspissmusa regnes også for å være territoriell, men har større leveområder enn krattspissmus. Det er relativt liten kunnskap om denne artens levevis i Norge. Dvergspissmus spiser insekter og edderkopper, sistnevnte kan være viktigere føde enn for andre spissmus. Den spiser ikke meitemark.

Utbredelse

utbredelse av dvergspissmus
Utbredelse av dvergspissmus (Sorex minutus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av dvergspissmus

Dvergspissmusa er utbredt over det meste av Eurasia, fra Portugal til Bajkalsjøen i Sibir. Den finnes i alle land i Europa unntatt på fjerntliggende øyer. I det sørligste Europa er den begrensa til alpine områder.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Sorex minutus
Artsdatabanken-ID
47982
GBIF-ID
7571319

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg