dvergspissmus

En lang snute er typisk for dvergspissmus.

Dvergspissmus

Artikkelstart

Dvergspissmus er en art i spissmusfamilien. Den finnes antakelig over hele Norge, men er tilsynelatende mye mindre vanlig enn krattspissmus i de fleste habitater. Den er betydelig mindre enn krattspissmus, men med relativt sett lenger snute og hale.

Faktaboks

Også kjent som
Sorex minutus

Beskrivelse

Dvergspissmusa har gråbrun rygg og gråkvit buk. Kroppslengden er 36-55 millimeter, halelengden 36-51 millimeter og vekta 2,5-6 gram. Halen er litt lenger enn kroppen, dette er ofte nok til å skille den fra andre spissmus. Den lange snuten er også karakteristisk.

Levevis

Den lever i mange typer habitater. Ofte finnes den i samme område som krattspissmus, men den synes å tåle tørre habitater og myrlendt terreng bedre enn sistnevnte. Dvergspissmusa regnes også for å være territoriell, men har større leveområder enn krattspissmus. Det er relativt liten kunnskap om denne artens levevis i Norge. Dvergspissmus spiser insekter og edderkopper, sistnevnte kan være viktigere føde enn for andre spissmus. Den spiser ikke meitemark.

Utbredelse

Dvergspissmusa er utbredt over det meste av Eurasia, fra Portugal til Bajkalsjøen i Sibir. Den finnes i alle land i Europa unntatt på fjerntliggende øyer. I det sørligste Europa er den begrensa til alpine områder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg