Strandpadde, amfibieart i paddefamilien. Inntil 7–8 cm; grå eller lysebrun med lys midtstripe langs ryggen. Grønnlig iris og parallelle parotidekjertler i nakken. Ligger ofte nedgravd i sanden om dagen, men er mer dagaktiv enn nordpadda. Den hopper ikke, men løper nærmest som en mus.

Utbredt i vestlige og sentrale Europa. Vanlig i kysttrakter med sanddyner og klippeøyer i Sør-Sverige, nordvest til Lysekil og Kungshavn-området. Hittil ikke funnet i Norge, men et noe usikkert funn fra Strömstad, ca. 10 km fra norskegrensen. Det foreligger ubekreftede meldinger om at arten i hvert fall tidligere i dette århundret kan ha forekommet på vestsiden av Oslofjorden.

Egglegging i mai-juni. Eggene legges i lange strenger med 3-4000 egg som vikles rundt vegetasjon i vannet. Yngling skjer ofte i dammer på strandenger med kortvokst vegetasjon, gjerne med et innslag av brakkvann. Larvene metamorfoserer og går på land i august-september. Sangen består av en rullende, langstrakt snerrende lyd, som kan minne om sangen til nattravn eller et bor mot en hard murvegg.

Strandpadda har gått dramatisk tilbake pga menneskelige inngrep i leveområdene: drenering og utbygging av strandenger eller gjengroing av høy vegetasjon som ikke lenger beites.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.