strandpadde

Bufo calamita, strandpadde

Bufo calamita, strandpadde. Foto fra: Gjeller Odde v. Lemvig, Jylland, Danmark

Strandpadde, amfibieart i paddefamilien. Inntil 7–8 cm; grå eller lysebrun med lys midtstripe langs ryggen. Grønnlig iris og parallelle parotidekjertler i nakken. Ligger ofte nedgravd i sanden om dagen, men er mer dagaktiv enn nordpadda. Den hopper ikke, men løper nærmest som en mus.

Faktaboks

Også kjent som
Bufo calamita

Utbredt i vestlige og sentrale Europa. Vanlig i kysttrakter med sanddyner og klippeøyer i Sør-Sverige, nordvest til Lysekil og Kungshavn-området. Hittil ikke funnet i Norge, men et noe usikkert funn fra Strömstad, ca. 10 km fra norskegrensen. Det foreligger ubekreftede meldinger om at arten i hvert fall tidligere i dette århundret kan ha forekommet på vestsiden av Oslofjorden.

Egglegging i mai-juni. Eggene legges i lange strenger med 3-4000 egg som vikles rundt vegetasjon i vannet. Yngling skjer ofte i dammer på strandenger med kortvokst vegetasjon, gjerne med et innslag av brakkvann. Larvene metamorfoserer og går på land i august-september. Sangen består av en rullende, langstrakt snerrende lyd, som kan minne om sangen til nattravn eller et bor mot en hard murvegg.

Strandpadda har gått dramatisk tilbake pga menneskelige inngrep i leveområdene: drenering og utbygging av strandenger eller gjengroing av høy vegetasjon som ikke lenger beites.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg