Strandpadde, amfibieart i paddefamilien. Inntil 7–8 cm; grå eller lysebrun med lys midtstripe langs ryggen. Grønnlig iris og parallelle parotidekjertler i nakken. Ligger ofte nedgravd i sanden om dagen, men er mer dagaktiv enn nordpadda. Den hopper ikke, men løper nærmest som en mus.

Utbredt i vestlige og sentrale Europa. Vanlig i kysttrakter med sanddyner og klippeøyer i Sør-Sverige, nordvest til Lysekil og Kungshavn-området. Hittil ikke funnet i Norge, men et noe usikkert funn fra Strömstad, ca. 10 km fra norskegrensen. Det foreligger ubekreftede meldinger om at arten i hvert fall tidligere i dette århundret kan ha forekommet på vestsiden av Oslofjorden.

Egglegging i mai-juni. Eggene legges i lange strenger med 3-4000 egg som vikles rundt vegetasjon i vannet. Yngling skjer ofte i dammer på strandenger med kortvokst vegetasjon, gjerne med et innslag av brakkvann. Larvene metamorfoserer og går på land i august-september. Sangen består av en rullende, langstrakt snerrende lyd, som kan minne om sangen til nattravn eller et bor mot en hard murvegg.

Strandpadda har gått dramatisk tilbake pga menneskelige inngrep i leveområdene: drenering og utbygging av strandenger eller gjengroing av høy vegetasjon som ikke lenger beites.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.