I naturen blir piggsvinet sjelden over 5–6 år, men det er observert viltlevende piggsvin som har blitt 17 år. 60–70 prosent av piggsvinene dør i løpet av første leveår.
Paringstiden tar til så snart piggsvinene våkner av vinterdvalen om våren. Hannene kan tilbakelegge flere kilometer per natt på leting etter hunner, og de bruker lite tid på spising. Hannene går derfor betydelig ned i vekt om våren. De fleste hunnpiggsvin blir kurtisert av flere hanner før de parer seg. Etter paring forlater de hverandre, og hunnen oppfostrer ungene alene.
Piggsvinmora føder 1–11 unger, vanligvis 4–5. Ungene fødes vanligvis fra midten av juni til midt i juli, men det kan være stor variasjon. Når unger fødes i september, kan det være resultat av sein paring eller at de får et kull nummer to. Ungene fødes i et ynglebol som mora har laget av gress og blader noen dager før fødselen. I blant sover mora i et annet bol enn ungene om dagen. Mora blir svært sulten under dieperioden og kan gå på leting etter mat både om dagen og om natten.
Dy nyfødte ungene måler 5,5–8,5 cm og veier 8–25 gram, avhengig av antall unger i kullet. Ungene fødes nakne og hårløse med rosa hud som er grålig på ryggen, og øyne og ører er lukket. Allerede i løpet av det første døgnet kommer omtrent hundre hvite og 7 mm lange nyfødtpigger ut på barna. Etter få dager begynner brunsorte piggsvinpigger å vokse ut imellom de hvite piggene. Disse piggene ser ut som voksenpigger, men er en centimeter kortere. Ved 4–6 ukers alder tar mor med ungene ut på turer utenfor bolet der ungene begynner å spise virvelløse dyr. Når piggsvinet er seks uker gammelt, felles de korte, brune piggene og erstattes med voksenpigger. Nå er ungene avvent fra morsmelk, de veier 200-250 gram og forlater gradvis mora og søsknene.
Om høsten søker både unger og mødre vekk fra bolet i leting etter mat før vinterdvalen. I denne perioden er piggsvinene spesielt utsatt for å bli påkjørt av biler.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.