Orrfuglhannene samles om våren på bestemte lekeplasser på islagte tjern og myrer, hvor de spiller i april og mai.
Orrhanen er blåsvart og hvit med lyreformet hale. Den kan veie mellom 1 og 1,7 kg, og er om lag 50 cm lang.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Orrhønen er gråbrunt spraglet over det hele, mens orrhanen har kraftige farger.
Av /Bibliothéque nationale de France.

Orrfugl er en fugleart i skogshønsfamilien. Den er nest størst av våre skogshøns, etter storfugl.

Faktaboks

også kjent som:
Tetrao tetrix

Beskrivelse

Orrfuglen er cirka 50 cm lang og veier 1–1,7 kg. Hannen, som gjerne kalles orrhane, er blåsvart og hvit med lyreformet hale. Hunnen, som gjerne kalles orrhøne, er gråbrun, spraglet over det hele og med svakt kløftet hale (motsatt røy med avrundet hale). Vekt er 0,8–1 kg.

Formering

Orrfuglen er polygam. Hannene samles om våren på bestemte plasser (leiker) på islagte tjern og/eller myrer, hvor de spiller i april og mai. Mer enkeltvis spiller de på fjellknauser og i tretopper. Ungfuglene spiller spredt eller i grupper også om høsten, mens de voksne hanene ofte spiller enkeltvis i toppen av trær. Tiden for spillet er fra første daggry til litt etter soloppgang (solspillet). Av og til spilles det også om kvelden.

Utbredelse

Orrfugl finnes i store deler av Europa og østover gjennom Sentral-Asia og Sibir (ikke i Nord-Amerika). I Norge finnes arten i skog over hele landet, men bare svært spredt i Troms og Finnmark.

Orrfugl legger reiret på bakken, mer eller mindre skjult i vegetasjonen. De 6–10 kremgule eggene med rødbrune flekker ruges av hunnen (orrhøna) i 25–27 dager. Ungene passes av høna alene og begynner å fly etter cirka 14 dager.

Om vinteren kan orrfuglen iblant grave seg ned i snøen («ligge i dokk») for å minske varmetapet til de kalde omgivelsene. På dagtid kan de opptre i store flokker (10–20 fugler) som beiter i toppen av store bjørketrær.

Varianter og hybridisering

Varianten bjerkreimorre er sterkt hvitspraglet og opptrådte første gang ved Bjerkreim i Rogaland. Senere er spredte eksemplarer sett i flere landsdeler. Orrfugl kan hybridisere med storfugl, se rakkelfugl og sjeldnere med lirype.

Jakt i Norge

Jakt på orrfugl er tillatt i hele landet fra 10. september til 23. desember. Årlig felles 20 000–40 000 orrfugl. Spilljakt har vært forbudt siden 1932.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg