Orrhaner i spill av /iStock. Gjengitt med tillatelse

orrfugl

Orrhønen er gråbrunt spraglet over det hele, mens orrhanen har kraftige farger.
Orrfugl hunn og hann av /Bibliothéque nationale de France. Falt i det fri (Public domain)
Orrhanen er blåsvart og hvit med lyreformet hale. Den kan veie mellom 1 og 1,7 kg, og er om lag 50 cm lang.
Orrhane av . CC BY SA 3.0
Orrfuglhannene samles om våren på bestemte lekeplasser på islagte tjern og myrer, hvor de spiller i april og mai.
Orrfugl i leik av /iStock. Gjengitt med tillatelse

Orrfugl

av . Begrenset gjenbruk

Orrfugl, fugleart i skogshønsfamilien. Den er nest størst av våre skogshøns, etter storfugl. Ca. 50 cm lang, hannen blåsvart og hvit med lyreformet hale, vekt 1–1,7 kg. Hunnen gråbrun spraglet over det hele og med svakt kløftet hale (motsatt røy med avrundet hale), vekt 0,8–1 kg.

Faktaboks

Også kjent som
Tetrao tetrix

Formering

Orrfuglen er polygam. Hannene samles om våren på bestemte lekeplasser på islagte tjern og/eller myrer, hvor de spiller i april og mai. Mer enkeltvis spiller de på fjellknauser og i tretopper. Ungfuglene spiller spredt også om høsten. Tiden for spillet er fra første daggry til litt etter soloppgang. Av og til også om kvelden.

Utbredelse

Finnes i store deler av Europa og østover gjennom Sentral-Asia og Sibir (ikke i Nord-Amerika). I Norge i skog over hele landet, men svært spredt i Troms og Finnmark. Legger reiret på bakken, oftest godt skjult i vegetasjonen. De 6–10 kremgule eggene med rødbrune flekker ruges av hunnen (orrhøna) i 25–27 dager. Ungene passes av høna alene og begynner å fly etter ca. 14 dager. Om vinteren kan orrfuglen iblant grave seg ned i snøen («ligge i dokk») for å minske varmetapet til de kalde omgivelsene.

Varianter og hybridisering

Varianten bjerkreimorre er sterkt hvitspraglet og opptrådte første gang ved Bjerkreim i Rogaland. Senere er spredte eksemplarer sett i flere landsdeler. Orrfugl kan hybridisere med storfugl, se rakkelfugl.

Jakt i Norge

Jakt på orrfugl er tillatt i hele landet fra 10. september til 23. desember. Årlig felles 20 000–40 000 orrfugl. Spilljakt har vært forbudt siden 1932.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg