havsvale

Havsvale, Hydrobates pelagicus.

Artikkelstart

Havsvale er en fugleart i stormsvalefamilien som hovedsakelig oppholder seg over åpent hav, og som blant annet hekker langs kysten av Norge. Den lever av plankton som den napper til seg fra vannflaten.

Faktaboks

Også kjent som
Hydrobates pelagicus

Beskrivelse

Havsvalen er på størrelse med en stor taksvale. Den er en svart fugl med hvit overgump. Havsvalen skiller seg fra sin nærmeste slektning stormsvalen på at den er mindre og har tvert avskåret hale. Har en flagrende flukt like over havoverflaten.

Utbredelse og hekking

Havsvalen hekker langs kysten av Vest-Europa og på øyer i Middelhavet. I Norge er den hittil med sikkerhet bare påvist hekkende i Nordland og Møre og Romsdal, men det er mye som tyder på at den kan hekke flere steder langs kysten nord til Finnmark. På grunn av dens nattlige vaner er det vanskelig å konstatere hekking, men den er fanget i nett på mer enn 100 steder langs kysten. Det viktigste hekkeområdet hos oss er Røst i Lofoten, der den ble påvist for første gang i 1961 ved antatte rugeplasser inne i steinurer eller utgravde jordganger på Nykene.

I 1970 ble det første egget funnet. Havsvalene kommer ikke inn til hekkeplassene så lenge det er lyst, og på Røst legger de derfor ikke egg (ett egg i kullet) før i begynnelsen av august. På denne tiden av året ser man fuglene i nærheten av reirplassene bare midt på natten. Rugetid og ungetid varer henimot fire måneder, så ungene kommer normalt ikke på vingene før i november–desember, med etternølere først etter nyttår. På sørligere breddegrader starter hekkesesongen mye tidligere.

Næring og trekk

Bortsett fra i hekketiden lever havsvalen fullstendig pelagisk og sees sjelden nær land. I vinterhalvåret vandrer den ned til det sørlige Atlanterhav.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg