Havsvale, fugleart i stormsvalefamilien, på størrelse med en stor taksvale. Svart fugl med hvit overgump. Skiller seg fra sin nærmeste slektning stormsvalen på at den er mindre og har tvert avskåret hale. Har en flagrende flukt like over havoverflaten. Lever av plankton som den napper til seg fra vannflaten.

Hekker langs kysten av Vest-Europa og på øyer i Middelhavet. I Norge er den hittil med sikkerhet bare påvist hekkende i Nordland og Møre og Romsdal, men det er mye som tyder på at den kan hekke flere steder langs kysten nord til Finnmark. På grunn av dens nattlige vaner er det vanskelig å konstatere hekking, men den er fanget i nett på mer enn 100 steder langs kysten. Det viktigste hekkeområdet hos oss er Røst i Lofoten, der den ble påvist for første gang i 1961 ved antatte rugeplasser inne i steinurer eller utgravde jordganger på Nykene. I 1970 ble det første egget funnet. Havsvalene kommer ikke inn til hekkeplassene så lenge det er lyst, og på Røst legger de derfor ikke egg (ett egg i kullet) før i begynnelsen av august. På denne tiden av året ser man fuglene i nærheten av reirplassene bare midt på natten. Rugetid og ungetid varer henimot fire måneder, så ungene kommer normalt ikke på vingene før i november–desember, med etternølere først etter nyttår. På sørligere breddegrader starter hekkesesongen mye tidligere. Bortsett fra i hekketiden lever havsvalen fullstendig pelagisk og sees sjelden nær land. I vinterhalvåret vandrer den ned til det sørlige Atlanterhav.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.