sedimentære bergarter

Sedimentære bergarter. Mellomordovicisk skifer med kalklag. Det mørke er skifer, det lyse kalk. Fyrsteilene i Oslofjorden ved Nesodden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Sedimentære bergarter er dannet ved herding (diagenese) av sedimenter. Sedimentene dannes ved forvitring, nedbrytning og avsetning på Jordens overflate eller ved kjemiske prosesser og ved opphopning av organisk materiale.

Faktaboks

Uttale
sedimentˈære bergarter
Etymologi

til sediment

Også kjent som

avsetningsbergarter

Klastiske bergarter

De sedimentære bergartene som består av avsatte partikler kalles detritale eller klastiske. Klastiske sedimenter deles etter kornstørrelsen inn i leire, silt, sand og grus. Når de herdes til faste bergarter, blir de til leirstein eller skifer, slamstein, sandstein, konglomerat og breksje. De fleste klastiske sedimenter er avsatt i vann, men noen er avsatt av vind (flygesand; løss), og noen av is (morener; tillitt).

Evaporitter

Kjemiske sedimenter dannes ved inndamping og utkrystallisering fra vann, særlig havvann, og omfatter blant annet gips- og saltavsetninger (evaporitter).

Karbonater og fosfater

De organiske (biogene) sedimentene er dannet ved organismers virksomhet og har gitt opphav til blant annet de fleste karbonat- (kalkstein) og fosfatbergarter (apatitt). Det vanligste mineralet er kalsitt, CaCO3, som er avsetninger av kalkskall på havbunnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg