Torghatten. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Torghatten

Torghatten
/NTB Scanpix ※.
Torghatthullet
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Torghatten er et fjell i Brønnøy kommune, Nordland fylke, og ligger helt sør på øya Torget. Fjellet er formet som en hatt, og har en største høyde på 258 meter over havet. Gjennom fjellet finner man et rektangulært hull, som måler 160 meter i lengde. Det er 25–35 meter høyt og 12–15 meter bredt. Hullet er tilgjengelig etter 15–20 minutters gange på sti fra hovedveien. Det ligger i en høyde av cirka 110 meter over havet.

Ifølge sagnet om Helgelandsfjellene ble Torghatten dannet da Hestmannen i skuffet kjærlighet skjøt en pil etter Lekamøya, som rømte fra ham. Kongen i Sømnafjellet så dette og kastet hatten sin imellom, og pilen gikk tvers gjennom hatten og dannet hullet. Så rant sola, og alle ble til stein.

Den mer sannsynlige opprinnelsen av fjellet er nok at det er dannet av frostforvitring og havets utgraving langs en sprekksone på slutten av siste istid, da landmassene var presset ned av isens vekt.

6. mai 1988 styrtet et av Widerøes Dash 7-fly i fjellets vestside, på vei inn til landing på Brønnøysund lufthavn. 36 mennesker omkom i ulykken (les mer i Brønnøysund lufthavn).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg