Logo
Logo
Av .
Bastø Electric, 2021

Bastø Fosen, som trafikkerer fergesambandet Horten-Moss, er en del av Torghatten ASA. Her Bastø Electric, som var verdens største batteridrevne ferje da den ble satt i drift i mars 2021.

Bastø Electric, 2021
Av .

Torghatten ASA er et norsk transportkonsern som driver persontransport innen sjø-, buss- og flytransport og annen virksomhet. Selskapet har en årlig omsetning på 11 milliarder kr (2019) og cirka 7000 ansatte, og har kontorer i Brønnøysund og Trondheim.

Selskapets datterselskaper er blant andre Widerøe, Torghatten Trafikkselskap, Norgesbuss, Trønderbilene, Bastø Fosen, Sørlandsruta. Selskapet virksomheter frakter årlig rundt 70 millioner reisende.

Virksomhet

Sjøtransport

Konsernet opererer en flåte på 83 ferjer og hurtigbåter samt flere andre fartøy, totalt cirka 90 enheter langs kysten. Sjøtransporten har cirka 1400 ansatte og en omsetning på 3,2 milliarder kroner. Sjøvirksomheten har flere datterselskaper:

 • Torghatten Nord AS i Nordland, Troms, Finnmark og Vestland
 • Torghatten Trafikkselskap AS på Helgeland
 • Fosen Namsos Sjø AS i Trøndelag og Vestland
 • Bastø Fosen AS driver landets største ferjesamband mellom Moss og Horten

Landtransport

Konsernet eier cirka 1570 busser gjennom datterselskaper, og har ca. 2500 ansatte og en omsetning på 2,8 milliarder kroner (2019).

Norgesbuss AS er størst med kontraktkjøring i Oslo for Ruter AS, i Stavanger for Kolombus AS og Flybussekspressen AS. Trønderbilene AS driver buss- og verksteddrift i Trøndelag og Innlandet samt bussvirksomhet i kommunene rundt Østersund i Sverige. Sørlandsruta AS driver bussvirksomhet i Agder og Torghatten Buss AS i Nordland, Troms og Finnmark.

Flytransport

Konsernet opererer 44 fly gjennom datterselskapet Widerøe AS, med cirka 3400 medarbeidere og en omsetning på 5,1 milliarder kroner (2019).

Selskapet driver både kommersielle ruter og anbudsruter på kortbanenettet i Norge. Selskapet har også bakkevirksomhet på de fleste flyplasser i Norge via datterselskapet Widerøe Ground Handling AS.

Annen virksomhet

Konsernet eier Maritime Venture AS, som omfatter også Seløy Undervannsservice AS. Konsernet eier også en andel i det børsnoterte selskapet NTS ASA, et havbrukskonsern som inkluderer blant annet Midtnorsk Havbruk AS og Norsk Fisketransport AS. Sammen med Frøy-gruppen har selskapet betydelig aktivitet innen brønnbåt- og servicebåtvirksomhet. NTS ASA er største enkelteier i Norway Royal Salmon ASA.

Historikk

Selskapets historie går tilbake til 1878 da Dampskipet Torghatten Aktieselskap ble stiftet. Initiativet ble tatt av handelsmennene Ulrik Qvale, Peder Knoph og P. Tønder, som savnet et dampskip til å frakte sine varer. Grunnlaget for driften den første tiden var postgangen, og førte til innkjøp av dampskipet DS Torghatten.

Fra å ha vært et lokalt trafikkselskap i Kvaløen har Torghatten gradvis vokst til et av Norges største transportkonsern.

 • 1917: hovedkontoret flyttet fra Kvaløen til Brønnøysund.
 • 1926: dampskip byttet til motorskip.
 • 1930: første bussrute.
 • 1957: første ferjesamband.
 • 1994: første anbudsrute i bussdriften.
 • 1998: Fosen Trafikklag ASA etablert som datterselskap.
 • 2009: Torghatten Nord AS etablert etter fusjon med Fosen ASA.
 • 2013: kjøp av selskapet Widerøes Flyveselskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg