Torghatten ASA

Torghatten ASA er et transportkonsern med en årlig omsetning på 11 milliarder kr (2019) og cirka 7000 ansatte, og har kontorer i Brønnøysund og Trondheim. Selskapet driver persontransport innen sjø-, buss- og flytransport samt annet maritimt og annen virksomhet.

Virksomhet

Sjøtransport

Konsernet opererer en flåte på 85 ferjer og hurtigbåter samt flere andre fartøy, totalt cirka 90 enheter langs kysten. Sjøtransporten har cirka 1400 ansatte og en omsetning på 3,2 milliarder kroner. Sjøvirksomheten har flere datterselskaper:

 • Torghatten Nord AS i Nordland, Troms og Finnmark og Vestland
 • Torghatten Trafikkselskap AS på Helgeland
 • Fosen Namsos Sjø AS i Trøndelag og Vestland
 • Bastø Fosen AS driver landets største ferjesamband mellom Moss og Horten

Landtransport

Konsernet eier cirka 1570 busser gjennom datterselskaper, og har ca. 2500 ansatte og en omsetning på 2,8 milliarder kroner (2019).

Norgesbuss AS er størst med kontraktkjøring i Oslo for Ruter AS, i Stavanger for Kolombus AS og Flybussekspressen AS. Trønderbilene AS driver buss- og verksteddrift i Trøndelag og Innlandet samt bussvirksomhet i kommunene rundt Østersund i Sverige. Sørlandsruta AS driver bussvirksomhet i Agder og Torghatten Buss AS i Nordland og Troms og Finnmark.

Flytransport

Konsernet opererer 45 fly gjennom datterselskapet Widerøe AS, med cirka 3400 medarbeidere og en omsetning på 5,1 milliarder kroner (2019).

Selskapet driver både kommersielle ruter og anbudsruter på kortbanenettet i Norge. Selskapet har også bakkevirksomhet på de fleste flyplasser i Norge via datterselskapet Widerøe Ground Handling AS.

Annen virksomhet

Konsernet eier Maritime Venture AS, som omfatter også Seløy Undervannsservice AS. Konsernet eier også en andel i det børsnoterte selskapet NTS ASA, et havbrukskonsern som inkluderer blant annet Midtnorsk Havbruk AS og Norsk Fisketransport AS. Sammen med Frøy-gruppen har selskapet betydelig aktivitet innen brønnbåt- og servicebåtvirksomhet. NTS ASA er største enkelteier i Norway Royal Salmon ASA.

Historikk

Selskapets historie går tilbake til 1878 da Dampskipet Torghatten Aktieselskap ble stiftet. Initiativet ble tatt av handelsmennene Ulrik Qvale, Peder Knoph og P. Tønder, som savnet et dampskip til å frakte sine varer. Grunnlaget for driften den første tiden var postgangen, og førte til innkjøp av dampskipet DS Torghatten.

Fra å ha vært et lokalt trafikkselskap i Kvaløen har Torghatten gradvis vokst til et av Norges største transportkonsern.

 • 1917: hovedkontoret flyttet fra Kvaløen til Brønnøysund.
 • 1926: dampskip byttet til motorskip.
 • 1930: første bussrute.
 • 1957: første ferjesamband.
 • 1994: første anbudsrute i bussdriften.
 • 1998: Fosen Trafikklag ASA etablert som datterselskap.
 • 2009: Torghatten Nord AS etablert etter fusjon med Fosen ASA.
 • 2013: kjøp av selskapet Widerøes Flyveselskap.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg