Oliven. Oliventrær kan bli svært gamle, her et eldre eksemplar fotografert på den greske øya Korfu.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
FNs emblem

Flagget til FN viser jordkloden omkranset av to olivengreiner.

FNs emblem
Av .
Lisens: fri

Oliventreet er et relativt lite, eviggrønt tre, som blir opptil 15 meter høyt og hører til i oljetrefamilien. Planten er opprinnelig fra middelhavsområdet. Den viktigste bruken er produksjon av oliven og olivenolje.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Olea europaea
Beskrevet av
Carl von Linné
Årlig global produksjon
23,1 millioner tonn (2021)

Beskrivelse

Oliventreet blir opptil 15 (sjelden 20) meter høyt, og kan ha en svært tjukk stamme. Bladene er omvendt eggformede og 4–10 cm lange. De er blankt grønne på oversiden og sølvfargede av skjoldhår på undersiden. Blomstene er små og hvite med to pollenbærere. De sitter sammen i store klaser fra bladhjørnene. Fruktene er grønne til burgunderfargede, harde steinfrukter som blir 1–4 cm lange, se oliven.

Gamle trær

Et oliventre kan bli flere tusen år gammelt. Det eldste kjente treet som fortsatt lever, Oliveira do Mouchão, er datert til 3350 år og står i Mouriscas, sentralt i Portugal. På Brijuni i Kroatia står det et tre med en karbondateringsalder på 1600 år som fortsatt produserer rundt 30 kilo oliven per år. Farga d'Arió i Catalunia, Spania, har blitt datert med lasermåling til å være fra tidlig på 300-tallet.

Utbredelse

Fossildata tyder på at oliventreet oppsto i det som nå er øst-mediterranske strøk i oligocen, altså for 20–40 millioner år siden. I dag vokser oliventreet naturlig i middelhavsområdet i Europa, i store deler av Afrika og i det meste av det tempererte og subtropiske Asia. Det finnes forvilla i Australia, og dyrkes også i Sør-Amerika, i Peru, Chile og Argentina.

Kulturhistorie

I Det gamle testamentet har en olivengrein en sentral rolle i historien om syndfloden. Da Noahs ark hadde ligget strandet på fjellet Ararat i 40 dager, sendte Noah ut en due for å se etter tørt land. Etter den første turen, kom den tomhendt tilbake. Etter ytterligere sju dager, ble dua sendt ut på nytt. Denne gangen returnerte den med et olivenblad i nebbet. Da skjønte Noah at det var mindre vann på jorden, ifølge første Mosebok.

Ifølge gresk mytologi ble det første oliventreet gitt til menneskene av Zevs' datter Atene. Byen Attica ville ha en skytsgud, og Poseidon og Atene konkurrerte om tittelen. Poseidon hogget treforken sin i en stein, og ut sprang en saltvannskilde. Atene satte spydet sitt i jorda, og i det resulterende hullet plantet hun en olivengrein som straks vokste opp til et tre med modne frukter. Atticas innbyggere erklærte Atene som vinner, og kalte byen Aten i hennes ære. Etterkommerne av Atenes opprinnelige tre ble ansett som hellige og hadde et eget navn, moria. De ble ansett som statens eiendom selv om de sto på privat grunn. Å rykke opp en moria med rota kunne straffes med bøter eller forvisning.

Symbolikk

Aten maraton, løper med olivenkrans
I de opprinnelige olympiske leker ble vinneren belønnet med en olivenkrans. Denne løperen deltok i Atens klassiske maratonløp i 2015.

Olivengreiner forbindes ofte med seier og fred. Seierherrene i de klassiske olympiske lekene ble kronet med kranser av olivengreiner. USAs riksvåpen viser en hvithodehavørn med 13 piler i den ene kloa og en olivengrein i den andre. Olivengreina har 13 blader og 13 oliven og symboliserer fred gjennom unionen. En hvit due med en olivengrein i nebbet er et viktig fredssymbol i alle de tre monoteistiske verdensreligionene. Flagget til FN viser jordkloden omkranset av to olivengreiner. Neil Armstrong la igjen en olivengrein av gullMånen som et fredsbudskap i 1969 (Apollo 11-ekspedisjonen).

Systematikk

Taksonomisk nivå Norsk navn Latinsk navn
Domene Eukaryoter Eukarya
Rike Planteriket Plantae
Klade Dekkfrøete planter Angiospermae
Klade Ekte tofrøbladete planter Eudicotidae
Klade Asteridene Asteridae
Orden Leppeblomstordenen Lamiales
Familie Oljetrefamilien Oleaceae
Slekt Oljetreslekta Olea

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Olea europaea
Artsdatabanken-ID
217829
GBIF-ID
5415040

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg