Byduer. iStock. Begrenset gjenbruk

duer

Ringdue

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Skogdue er mindre enn ringdue og omtrent like stor som bydue. Den gjenkjennes blant annet på de små, svarte vingeflekkene. Valg av levested i større uforstyrrede parker og løvskoger gjør at den sjelden overlapper med bydua.
Skogdue
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Tyrkerdue. Et godt kjennetegn er den svarte stripen på halsen.
Tyrkerdue
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Duer er en familie av fugler i ordenen duefugler, som omfatter noe over 300 arter vidt fordelt i alle verdensdeler unntatt Antarktis, først og fremst i skog.

Faktaboks

Også kjent som

Columbidae

duefamilien

I Norge hekker ringdue, skogdue, tyrkerdue og dessuten bydue som er etterkommer av klippedue, som ikke lenger hekker hos oss. I tillegg er turteldue en nokså vanlig gjest i Norge, mens mongolturteldue er en meget sjelden gjest.

På mange stillehavsøyer finnes arter med et praktfullt utseende. Sørøst-Asia, Australia og øyene i Stillehavet har størst artsrikdom. Enkelte arter opptrer i flokker av til dels store dimensjoner. På den måten gjorde den utdødde vandreduen seg bemerket.

Symbolsk betydning

Duen ble tidlig anvendt som offerdyr og som symbol for fruktbarhets- og kjærlighetsgudinner, for eksempel Afrodite. Hebreerne så duen som et bilde på Guds kjærlighet. Denne symbolikken ble kombinert i kristendommen med duen som åpenbaringsform for Den hellige ånd. Mer allment står duen som symbol på uskyld og fred, da særlig med en olivengren i nebbet.

I overført betydning betegner due en politiker som i forholdet til andre stater og lignende representerer en moderat og forhandlingsvennlig linje, til forskjell fra en hauk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Andreas Tjernshaugen

Hei, vi mangler for øyeblikket fagansvarlig for duer så vi kan dessverre ikke hjelpe deg med svar på spørsmålet.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg