Duer er en fuglefamilie i ordenen duefugler, som omfatter noe over 300 arter, vidt fordelt i alle verdensdeler, først og fremst i skog.

I Norge hekker ringdue, skogdue, tyrkerdue og dessuten bydue som er etterkommer av klippedue, som ikke lenger hekker hos oss. I tillegg er turteldue en nokså vanlig gjest i Norge, mens mongolturteldue er en meget sjelden gjest.

På mange stillehavsøyer finnes arter med et praktfullt utseende. Sørøst-Asia, Australia og øyene i Stillehavet har størst artsrikdom. Enkelte arter opptrer i flokker av til dels store dimensjoner. På den måten gjorde den utdødde vandreduen seg bemerket.

Duen ble tidlig anvendt som offerdyr og som symbol for fruktbarhets- og kjærlighetsgudinner, f.eks. Afrodite. Hebreerne så duen som et bilde på Guds kjærlighet. Denne symbolikk ble kombinert i kristendommen med duen som åpenbaringsform for Den hellige ånd. Mer allment står duen som symbol på uskyld og fred, da særlig med en olivengren i nebbet.

I overført betydning betegner due en politiker som i forholdet til andre stater o.l. representerer en moderat og forhandlingsvennlig linje, til forskjell fra en hauk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.