Neil Armstrong var en amerikansk astronaut. Armstrong var fartøysjef på Apollo 11, og ble 21. juli 1969 klokken 03:56 norsk tid det første menneske som satte fotavtrykk på Månens overflate. Landingen i Stillhetens hav hadde skjedd 20. juli klokken 21:18.

Armstrong hadde bakgrunn som flyver i US Navy og sivil prøveflyver – han fløy blant annet NASAs rakettdrevne forskningsfly X-15 (se X-fly) til en høyde av 63,2 kilometer og en hastighet på 6615 kilometer i timen, som er 5,74 ganger lydens hastighet, mach. Neil Armstrong hadde akademisk utdannelse fra Purdue University og University of Southern California. Han sluttet seg til NASAs astronautgruppe i 1962, og var i mars 1966 fartøysjef på Gemini 8, som gjennomførte den første sammenkoblingen med et annet romfartøy (det ubemannede rakettrinnet Agena D/8), men som måtte nødlande i Stillehavet på grunn av et rotasjonsproblem.

Etter Apollo 11-ferden var Armstrong en stund sjef for den flytekniske forskningen i NASA, men han sa opp i 1971 for å tiltre en stilling som professor ved University of Cincinnati, der han var til 1979. Han hadde senere en del styreverv i private selskaper, men levde et forholdsvis tilbaketrukket liv. Han fikk en rekke æresbevisninger og utmerkelser.

Neil Armstrong døde 25. august 2012 som følge av komplikasjoner etter en bypass-operasjon. En offentlig minnegudstjeneste ble avholdt i Washington National Cathedral 13. september 2012, mens begravelsesseremonien om bord i det amerikanske marinefartøyet USS Philippine Sea foregikk dagen etter i Atlanterhavet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.