Verdensreligion, en religion som er utbredt i store deler av verden og har mange hundre millioner tilhengere. Fire religioner skiller seg ut. Disse fire er buddhismen, hinduismenislam og kristendommen. Store deler av menneskeheten har tilhørt eller tilhører en av disse religionene.

De fire verdensreligionene har en sentral historisk dimensjon og de har alle vært bærere av store sivilisasjoner som de har dominert, og mange av disse sivilisasjonenes kulturyttrykk er blitt formet av disse religionene. I tillegg regnes ofte jødedommen som en verdensreligion fordi den er kristendommen og islams  moderreligion og har utviklet seg parallelt til disse religionene.

Enkelte andre religioner enn disse fem er opptatt av å bli regnet som verdensreligioner. Det gjelder sikhismen fordi den er spredd til store deler av verden og bahá’í av ideologiske grunner.  

  • Jacobsen, Knut A., red.: Verdensreligioner i Norge, 3. utg., 2011 (kap. 1: «En flerreligiøs verden og religionsmangfoldet i Norge»), isbn 82-15-00064-9 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.