Faktaboks

Mensen Ernst
Mons Monsen Øyri
Født
1795, Fresvik i Leikanger (nå Vik kommune)
Død
22. januar 1843, Aswan, Egypt, begravet der
Virke
Distanseløper
Familie

Foreldre: Husmann Mons Botolvsson (Øyri 1738–1795) og Mari Arnfinnsdatter Hovland (1760–1820).

Ugift.

Tysk plakat av Mensen Ernst
Av /Det Kgl. Biblioteks billedsamling, København.
Mensen Ernst

Mensen Ernst, tidligere norsk distanseløper og sjømann.

Av .

Mensen Ernst var en norsk distanseløper, som gjennomførte en rekke spektakulære langløp tidlig på 1800-tallet.

Ernst var født Mons Monsen Øvri og oppvokst på en husmannsplass ved Sognefjorden. Han ble etter hvert sjømann og senere profesjonell løper, kurér og postløper. Ernst skal ha utført en rekke oppsiktsvekkende løp, blant annet i 1832 fra Paris til Moskva (2500 kilometer i luftlinje) på 14 dager. I 1836 skal han ha løpt fra Istanbul i nåværende Tyrkia til Calcutta i nåværende India og tilbake igjen (over 9000 kilometer) på 59 dager. Det er imidlertid usikkert om Ernst virkelig gjennomførte løpene slik de er beskrevet.

Under et forsøk på å krysse Afrika fra nord til sør fikk Mensen Ernst dysenteri og døde i Egypt. Han ble gravlagt ved Nilen, hvor gravstedet nå er oversvømmet av den ene Aswandammen. En minnestein ble avduket på hans fødested Fresvik i 1987.

Biografi

Den eneste kilden til mange av hendelsene i Ernsts liv er tyskeren Gustav Riecks biografi, som ble skrevet i 1838–1839 etter et møte med løperen. Den kom på norsk i 1844, året etter Ernsts død. Det er imidlertid flere passasjer i boken som utvilsomt er usanne, for eksempel i beretningen om Ernsts oppvekst i Bergen som sønn av en britisk styrmann og en mor med aner tilbake til Eirik Raude, eller i referansen til foreldrenes dramatiske død i en storm i Nordsjøen 1826.

Husmannsgutt

Heldigvis har man via andre kilder kunnet fastslå Ernsts identitet. En etterlysning som broren Anfind Monsen Øyri rykket inn i Den Danske Statstidende for 17. november 1828, ble nøkkelen. Mensen Ernst var egentlig husmannsgutten Mons Monsen Øyri fra Fresvik ved Sognefjorden. Hans bakgrunn var beskjeden – faren døde samme år som Mons ble født, og i folketellingen fra 1801 oppgis det at «Familien nyder Almisser af Sognet». Mons ble konfirmert i 1810 i Rinde stavkirke, kom kanskje i smedlære i Bergen og dro deretter til sjøs. I Riecks biografi går han på navigasjonsskole i København og setter nesten livet til i kamp med britiske skip, hendelser som trolig er oppdiktet.

Løperkarrieren

Mensen Ernst i Odense
Mensen Ernst optrådte mot betaling i Odense i Danmark i 1826 og 1830. Tegningetter er Anders Enevig «Cirkus og gøgl i Odense 1826-1844».
Av /Odense Stadsarkiv.

Ifølge Rieck kom Ernst til å tjenestegjøre om bord på et britisk skip, Caledonia, og vendte aldri hjem til Norge. På landlov i Kapp-provinsen i 1817 eller 1818 skal han ha vunnet sitt første løp. Hans gjennombrudd som pedestrian, som var det løpere ble kalt på den tiden, skal ha skjedd i Storbritannia i 1819. Ernst skal da ha gjennomført de svært imponerende løpene fra London til Portsmouth (113 km) på 9 timer og fra London til Liverpool (343 km) på 32 timer. Det var på denne tiden at Mons Monsen Øyri ble til Mensen Ernst. Det er ikke funnet omtaler av disse løpene i tidens aviser (som ellers ofte refererer hurtigløp), bare annonser for Ernsts oppvisningsløp på stylter. Ernst forlot snart Storbritannia og havnet hos den velstående familien Wedemayer på godset Anrode i Thüringen i Tyskland. Anrode ble hans annet hjem, noe som bekreftes av samtidige kilder, og han vendte stadig tilbake hit.

Biografien nevner over 100 løp, av disse ble om lag 60 gjennomført i perioden 1824–1832. Løpene ble stort sett holdt som oppvisninger, uten konkurranse fra andre løpere, i hovedsteder så vel som i mindre byer. Rieck forteller om stort oppstyr i Paris i september 1826, mai 1827 og juni 1830, i Istanbul i 1828, i Roma og Venezia i 1831 og ved mange andre anledninger. Man har funnet referanser til flere av løpene i samtidige kilder. I 1826 rapporterer Morgenbladet i Christiania at folk i Rendsburg i Slesvig er «i store Skarer blevet lokket ud af Porten, for at see en Løber, ved navn Ernst, fra Bergen.» Ernst skulle konkurrere på distansen Rendsburg–Schleswig med en rytter som skiftet hest halvveis. Nøye beskrevet i avisene er også løpene Ernst utførte foran et stort publikum i København i februar og mars 1826. Her er både tid og distanse antydet noen steder, men forsøk på å beregne hvor fort Ernst løp, gir tvetydige resultater.

I 1827, igjen ifølge Rieck, tok Mensen Ernst hyre på den britiske fregatten Bucharest, deltok i slaget mot osmanske og egyptiske skip ved Navarino (nå Pilos) på Peloponnes i forbindelse med den greske frihetskrigen og utførte et hemmelig oppdrag for britisk etterretning. Det er imidlertid påvist at den britiske marine ikke hadde noe skip som het Bucharest.

Transkontinentale løp

Rieck bruker stor plass på prestasjonen som ble et skille i Ernsts karriere: I dagene 11.–25. juni 1832 utførte han et fantastisk løp fra Paris til Moskva, iscenesatt av den svenske sendemannen i Paris, grev Gustaf Löwenhielm, og gjenstand for en rekke veddemål. Gendarmer måtte tilkalles for å holde styr på folkemengden da Ernst løp ut fra Paris, og oppstandelsen var stor i Kreml da han banket på porten 14 dager senere. Nøye beskrevet er også ytterligere to store prestasjoner. Den første var et løp fra München til Nauplion (daværende hovedstad i Hellas) 6. juni–1. juli 1833 (2700 km på 24 dager), medbringende kongelig post fra Ludvig 1. og dronning Therese av Bayern til deres sønn Otto 1., konge av Hellas. Den andre prestasjonen var et løp fra Istanbul til Kolkata og tilbake i perioden 28. juli–28. september 1836 (8300 km på 62 dager, inkludert tre hviledager i Kolkata), hvor Ernst løp som respons på veddemål mellom en gruppe britiske forretningsmenn.

Tvil

At beretningen om disse løpene er rent eventyr, motsies av samtidige kilder, blant annet den britiske årboken The Annual Register, som i innførselen for mars 1837 beskriver løpene og hevder at det foreligger bevis, men det gjenstår å finne førstehånds kilder. Distansen Paris–Moskva på 2500 km i luftlinje innebærer at Ernst løp rundt 200 km – eller nesten fem maratondistanser – hver dag i 14 dager. I Russland mellom Chelm (i nåværende Polen) og Mahiljou (nå i Belarus) krysset han i samme hastighet de øde myrstrekningene med Dnipros mange tilløpselver, uten å ha gått opp ruten på forhånd og uten støtteapparat.

Siste løp og død

I 1841 ble Ernst vervet som postløper og kuriositet av den tyske fyrsten Hermann von Pückler-Muskau. Fyrsten, kjent som en av tidens ledende hagearkitekter, var også etnograf og geograf, og utga bøker om sine reiser i Nord-Afrika og Midtøsten. Fra fyrstens gods Muskau ved Neisse la Ernst ut på sitt siste løp. Han ville løpe Afrika på langs og utføre en dåd som lenge hadde utfordret geografene – lokaliseringen av Nilens kilder.

Fra våren 1842 var han på vei sørover, over Lilleasia til Jerusalem og videre til Kairo. Etter å ha løpt de første tusen kilometrene langs Nilen ble han i Aswan rammet av dysenteri og døde. Han ble begravd av tilreisende europeere, og nyheten om hans død ble rapportert hjem. I 1987 ble et minnesmerke over Mensen Ernst reist på hjemstedet Fresvik.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Trond Olav Svendsen: Norsk biografisk leksikon 2
  • Berntsen, Bredo: Løperkongen Mensen Ernst, 2008, isbn 978-82-7694-224-8
  • Norsk biografisk leksikon, andre utgave
  • G. Rieck: Den norske Hurtigløber Mensen Ernst’s eventyrlige Liv, Søe-, Land- og Hurtigreiser, norsk utg. 1844
  • B. Berntsen: Løperkongen, 1986

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg