Noas ark

Noas ark fremstilt i et maleri fra 1846 av den amerikanske maleren Edward Hicks.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Noas ark, fartøyet som Noa ifølge fortellingene i Den hebraiske bibel (Det gamle testamentet) bygde på Guds befaling. Fortellingen om Noas ark står i 1. Mosebok, kapitlene 6–8. I bibelsk sammenheng kan en ark bety både en stor kiste (paktkisten) eller en stor husbåt.

Faktaboks

Etymologi
av latin arca, ‘kasse, kiste’, hebraisk teva,

Det fortelles at Gud var lei av å se på menneskenes ondskap og angret på alt han hadde skapt. Bare Noa var en god og rettferdig mann og den eneste Gud ønsket å redde. Noa fikk derfor beskjed om å bygge seg en stor ark der det kunne være plass til hele Noa familie, pluss sju par, hann og hunn, av hver ren dyreart og av alle fugler som levde på jorden. Av urene dyr, ett par av hver art, hann og hunn. Noa gjorde i ett og alt som Gud befalte.

Gud sendte så en storflom, som er kjent som syndfloden. Arken lettet fra bakken og fløt, alt levende utenfor arken omkom. Da Gud til slutt lot vannet synke, kunne alle gå ut av arken, som skal være blitt stående på et av Araratfjellene. (Ararat var en betegnelse for hele fjellandet i det sørøstlige Armenia.)

Fortellingen om Noas ark er nært beslektet med langt eldre fortellinger fra Mesopotamia, som fortellingen om Ziusudra i det sumeriske eposet Atrahasis (tavle 3) og den babylonske fortellingen om Utnapishtim. som er en del av Gilgamesh-eposet (11. tavle). I begge disse versjonene er det guden Ea/Enki som gir ordre om å bygge en stor båt. I alle tre versjonene gir guden instruksjoner om hvordan båten skal bygges. Alle versjonene ender med at helten ofrer til Gud eller gudene.

Innenfor forskningen er det bred enighet om at den bibelske fortellingen er inspirert av de tidligere versjonene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Furuli, Rolf (oversetter): Gilgamesh og Atrahasis. I serien: Verdens hellige tekster. De norske bokklubbene, 2001.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg