medier i Ungarn

Artikkelstart

Ungarn har en variert presse; avis- og tidsskriftflora, bestående av et stort antall titler. Rundt halvparten av dagsavisene er region-/lokalaviser. Hovedstadsavisene distribueres over hele landet.

Ungarn har tre offentligrettslige fjernsynskanaler, M1, M2 og Duna TV. De viktigste private kanalene er ATV, Hir TV, TV2 og RTL Klub.

Aviser

Den største av hovedstadsavisene er Népszabadság (Folkets Frihet), som utkommer i et opplag på rundt 100 000, var tidligere organ for sosialistpartiet, men er nå uavhengig. Deretter kommer Magyar Nemzet (nasjonalkonservativ, opplag rundt 50 000).

I første halvdel av 1990-årene, etter avviklingen av det kommunistiske styret, var forholdet mellom myndighetene og massemediene et alvorlig politisk konfliktspørsmål, se avsnittet om Ungarns historie. Nå er alle avisene privateide, flere eid av utenlandske investorer.

TV og radio

Det ungarske radioselskapet Magyar Rádió har historie tilbake til 1924. Det driver en rekke nasjonale og regionale radiokanaler, inklusive utenlandssendinger på engelsk, tysk, ungarsk, rumensk, russisk, slovakisk og serbokroatisk. Den første kommersielle radiostasjon, Radio Danubius, ble etablert i 1986, nå er det en rekke kommersielle riksdekkende radiokanaler og lokalradioer.

Magyar Televízió er det nasjonale fjernsynsselskapet. Fjernsynssendingene begynte i 1958, og selskapet driver nå to riksdekkende kanaler (MTV-1 och MTV-2), disse har myndighetene beholdt kontrollen over. Siden 1980-årene er det bygd ut kabelnett som gir en stadig økende andel av befolkningen anledning til å ta imot kabel- og satellittfjernsyn og det er etablert flere private TV-selskaper. De største av disse er TV2 og RTL Klub, i tillegg er det en kanal (Duna TV) som sender til ungarske minoriteter i andre land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg