Bertelsmann

Artikkelstart

Bertelsmann AG i Gütersloh i Nordrhein-Westfalen er et tysk mediekonsern som ble grunnlagt i 1835 av Carl Bertelsmann. Det er et av verdens største medieselskaper med aktivitet i rundt 50 land innen forlagsvirksomhet, musikk, kringkasting, grafisk industri, bok- og plateklubber og ukeblader.

Faktaboks

Uttale
bˈertelsmann AG

Opprinnelig var selskapet familieeid. I 1971 ble det omdannet til aksjeselskap, men kontrolleres fremdeles av Bertelsmann- og Mohn-familien.

Historikk

Boktrykker Carl Bertelsmann (1791–1850) grunnla i 1835 C. Bertelsmann Verlag med hovedvirksomhet innen religiøse utgivelser, men også aviser, fagbøker og annen litteratur. Fra 1920-årene, da selskapet ble ledet av Heinrich Mohn (hans far var svigersønn i Bertelsmann-familien), begynte forlaget også med utgivelser av underholdningslitteratur og vokste raskt. Under andre verdenskrig produserte det bøker og propaganda for tyske soldater, men ble stengt av myndighetene i 1944.

Etter krigen ekspanderte selskapet videre og startet bokklubber, utgav ordbøker og grunnla plateselskapet Ariola i 1950-årene. Senere kjøpte Bertelsmann det tyske filmselskapet UFA (1964) og ble majoritetseier av Grüner + Jahr som utgir ukeblad og aviser, blant annet Stern, de amerikanske forlagene Bantam Books, Doubleday Publishing og Random House, samt plateselskapet RCA Records.

I 1997 fusjonerte selskapets fjernsynsvirksomhet med CLT (Compagnie Luxembourgeoise de Télédiffusion) til CLT-Ufa, senere sammenslått med tilsvarende virksomhet i britiske Pearson til radio- og TV-selskapet RTL.

Forlagets musikkvirksomhet er samlet i Bertelsmann Music Group (BMG) med merker som Arista, RCA, J Records, Jive og Windham Hill. Det opererer også i Norge. BMG ble sammenslått med Sony Music til Sony BMG i 2004, og ble dermed verdens nest største musikkselskap. Arvato er Bertelmanns virksomhet innen mediatjenester, blant annet grafisk industri.

I 2013 ble Bertelsmann en gigant innen forlagsbransjen, gjennom etableringen av Penguin Random House som har hovedsete i New York. Sammen med det britiskeide Penguin Group dannet Bertelmannselskapet Random House dermed verdens største bokforlag, der Bertelmann eier 75 prosent av aksjene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg