Ungarns befolkning

Landets hovedstad, Budapest, består av bydelene Buda og Pest på hver sin side av Donau. Bildet viser utsikt mot Buda. Byens velkjente parlamentsbygning ligger på Pest-siden.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Folketallet i Ungarn er om lag 9,77 millioner (2020). Fødsels- og dødsratene er relativt lave. Forventet levealder er 73 år for menn og 80 år for kvinner. Folketallet viser en fallende tendens på grunn av lave fødselstall. Hver kvinne får i gjennomsnitt 1,47 barn (2020).

Folkegrupper

Nesten hele befolkningen er madjarer, som i 2020 utgjorde 85,6 prosent av befolkningen. Største minoriteter er rom, tyskere, serber og slovaker. Det lever omkring 7,5 millioner ungarere i utlandet; de største gruppene i Romania, Slovakia, Serbia, USA, Israel og Canada. I 1988 mottok Ungarn mange flyktninger fra Romania i forbindelse med raseringen av ungarske landsbyer i Transilvania.

Folketetthet

Befolkningstettheten var 2006 på 108 personer per kvadratkilometer. 72 prosent lever i byer (2020), rundt 20 prosent i området rundt hovedstaden Budapest. Befolkningen er utover dette forholdsvis jevnt fordelt i småbyer og landsbyer. Tynnest befolket er de sentrale fjellstrøkene og Nagy-Alföld. Største byer er Budapest, Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs og Győr.

Religion

Av befolkningen er omkring 37 prosent katolikker og 14 prosent protestanter (hvorav omkring 12 prosent kalvinister og 2 prosent lutheranere). To prosent tilhører andre religioner. Rundt 18 prosent er ateister eller ikke religiøse (2020). Storparten av det jødiske samfunnet ble utryddet under andre verdenskrig, og utgjør nå i underkant av 1 prosent av befolkningen.

Som i Tsjekkia og Tyskland utløste reformasjonen kirkestrid blant ungarerne, og alle de store kirkesamfunnene er representert i landet. Fra 1948 til 1960 opplevde kirkene en meget vanskelig tid da biskoper ble avsatt, prester fengslet og så videre. Fra 1970-årene fungerte de religiøse samfunnene i fredelig sameksistens med staten, og fra 1980-årene hersker full religionsfrihet.

Språk

Ungarsk er offisielt språk og morsmål for størstedelen av befolkningen. Minoritetsspråk er tysk, slovakisk, rumensk og romani.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg