Ungarns befolkning

Landets hovedstad, Budapest, består av bydelene Buda og Pest på hver sin side av Donau. Bildet viser utsikt mot Buda. Byens velkjente parlamentsbygning ligger på Pest-siden.

av . Begrenset gjenbruk

Folketallet i Ungarn var i 2006 ca 10 millioner. Fødsels- og dødsratene er relativt lave. Forventet levealder er 68,4 år for menn og 77,1 år for kvinner.

Nesten hele befolkningen er madjarer. Største minoriteter er sigøynere, tyskere, serber og slovaker. Det lever ca. 7,5 mill. ungarere i utlandet; de største gruppene i Romania, Slovakia, Serbia, USA, Israel og Canada. I 1988 mottok Ungarn mange flyktninger fra Romania i forbindelse med raseringen av ungarske landsbyer i Transilvania.

Befolkningstettheten var 2006 på 108 personer per km2. 65 % lever i byer, ca 20 % i hovedstadsområdet. Befolkningen er utover dette forholdsvis jevnt fordelt i småbyer og landsbyer. Tynnest befolket er de sentrale fjellstrøkene og Nagy-Alföld. Største byer er Budapest, Debrecen, Miskolc, Szeged , Pécs og Győr.

Religion

Av befolkningen er ca. 68 % katolikker og 25 % protestanter (hvorav ca. 2 millioner kalvinister, 500 000 lutheranere). Rundt 5 % er ateister eller ikke religiøse. Storparten av det jødiske samfunnet ble utryddet under den annen verdenskrig, og utgjør nå i underkant av 1 % av befolkningen.

Som i Tsjekkia og Tyskland utløste reformasjonen kirkestrid blant ungarerne, og alle de store kirkesamfunnene er representert i landet. Fra 1948 til 1960 opplevde kirkene en meget vanskelig tid da biskoper ble avsatt, prester fengslet osv. Fra 1970-årene fungerte de religiøse samfunnene i fredelig sameksistens med staten, og fra 1980-årene hersker full religionsfrihet.

Språk

Ungarsk er offisielt språk og morsmål for størstedelen av befolkningen. Minoritetsspråk er tysk, slovakisk, rumensk og sigøynerspråket romani.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg