konglomerat (økonomi)

Artikkelstart

Konglomerat, konsern med virksomheter innen en rekke ulike sektorer.

Faktaboks

Uttale
konglomerˈat
Etymologi
av latin ‘sammenhopet’

Et konglomerat vil ofte oppstå som et resultat av skiftende strategier, fravær av strategi eller ut fra en bevisst risikostyring.

En slik risikostyring vil gjerne være tuftet på en overbevisning om at det vil være lavere risiko forbundet med å være involvert i ulike virksomhetsområder, sektorer og aktivitetsformer. Skulle det gå dårlig med en sektor rammes ikke bedriften nødvendigvis så hardt fordi svake resultater innen et område kan kompenseres med sterkere resultater på andre satsingsområder.

Det var mer vanlig med konglomeratstrukturer på et konsern før i tiden, særlig ut fra en bevisst risikostyring. Dette ble etter hvert mye kritisert, hvilket presset fram endringer i konglomeratene. Kritikken gikk spesielt ut på at markedsverdien av konsernene var relativt sett lave fordi de ble priset med en konglomeratrabatt ettersom deler av konsernet måtte subsidiere dårlige resultater hos andre deler av konglomeratet. Oppfatningen var at den samlede verdien ville være mye høyere om konsernet ble delt opp og solgt stykkevis. Da ville risikoen med å investere i selskapene naturligvis også øke. Argumentasjonen som ble framsatt var at dette måtte investorene imidlertid selv få velge. Ville investorene spesialisere seg i en bransje, og dermed ta høyere risiko, så burde de få anledning til det. Dersom investorene ville redusere risiko kunne de selv gjøre det ved å diversifisere sine investeringer på flere sektorer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg