iPad og Apple pencil

Ipad og Apple pencil, den digitale pennen til Apple.

iPad og Apple pencil
Av /Shutterstock.

Nettbrett er en mobil datamaskin med berøringsskjerm. Nettbrettet er større i størrelse enn en smarttelefon, og mangler som regel muligheten for teletjenester via SIM-kort. Utover dette er det få praktiske forskjeller på nettbrettet og smarttelefonen. De aller fleste nettbrett har et virtuelt tastatur på skjermen; noen få tar i bruk pekepenn (stylus) eller digital penn.

Nettbrett kjører typisk mobile operativsystem som iOS og Android.

Apples nettbrett iPad, kom til Norge på slutten av 2010 og populariserte bruken av nettbrett. Andre nettbrett-produsenter er blant annet Samsung, Lenovo, Acer og Microsoft. Utbredelsen har gått voldsomt raskt i Norge. Ifølge Statistisk sentralbyrå hadde 68 prosent av befolkningen i 2021 tilgang på et nettbrett hjemme, en nedgang fra 74 prosent i 2016 (Statistisk sentralbyrå, 2021). Nedgangen kan skyldes at smarttelefoner stadig blir større og at de også blir mer brukervennlige på tross av en mindre størrelse enn nettbrett.

Man har etter hvert kommet til et skille mellom nettbrett og lesebrett. Mens nettbrettet er en komplett datamaskin er lesebrettet spesielt innrettet for å lese e-bøker, aviser og magasiner.

Kommentarer (3)

skrev Aud Gjersdal

"Ipad er Apples lesebrett". Kan vi ikke være enige om at iPad er et nettbrett?

svarte Svein Askheim

Jo, iPad er et nettbrett; men det går vel også frem av avsnittet i artikkelen.

svarte Berit Røhne

Hei!Du har rett i det. Har nå korrigert dette.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg