Faktaboks

Apple
Offisielt navn
Apple Inc.
Stiftet
1976
Steve Jobs
Steve Jobs lanserer iPhone 4 i 2010.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Steve Wozniak, 18. august 2008

Steve Wozniak stod bak mange av de tekniske løsningene i de tidlige Apple-maskinene.

Av /The Henry Ford "OnInnovation" Project/flickr.com.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Apple er et amerikansk multinasjonalt selskap som produserer forbrukerelektronikk, programvare og datamaskiner. Selskapet er mest kjent for Mac-linjen av datamaskiner, smarttelefonen iPhone og nettbrettet iPad.

Apple utvikler operativsystemene Mac OS (for Mac) og iOS (for iPhone/iPad/Apple TV). Selskapet utvikler også programvare for sine enheter og maskiner, driver med salg av musikk og film (via musikkspilleren iTunes), og har sin egen strømmetjeneste (Apple Music).

Selskapet ble grunnlagt i 1976 som Apple Computer av Steve Jobs, Steve Wozniak og Ronald Wayne. Tim Cook ble utnevnt CEO (konsernsjef) etter Steve Jobs' død i oktober 2011. Arthur D. Levinson fra Google-eier Alphabet er styreleder siden 2011.

Selskapet hadde en omsetning på 394 milliarder amerikanske dollar og over 100 000 ansatte i 2022. De driver en butikkjede med 525 butikker i 26 land i tillegg til nettbutikk. Apple har hovedkontor i Cupertino i California.

I august 2020 ble Apple verdsatt til over to billioner amerikanske dollar, som det første selskapet i historien. Det er dermed det største selskapet i USA målt i børsverdi. Apple ble utnevnt av Fortune Magazine til det mest beundrede selskap i verden i perioden 2008–2012. Selskapet har mottatt kritikk for sin forretningsmessige praksis, deriblant for arbeidskårene til arbeiderne ved Foxconn-fabrikkene i Taiwan (hvor mange av Apples produkter blir produsert), og at kundene blir «produktinnlåst» i Apples tjenester og produkter.

Personlige datamaskiner

Apple II
Apple II (bildet) ble lansert i 1977 og var Apples første personlige datamaskin ment for hjemmebruk. Den første maskinen, Apple I, ble designet og bygget i 1976 og solgt uten skjerm, tastatur og panel.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Den første maskinen, Apple I, ble designet og bygget av Wozniak i 1976 og ble solgt uten skjerm, tastatur og panel. Året etter fulgte den innebygde Apple II med tastatur og fargeskjerm, som ble en stor suksess, og Apple ble i 1980 omdannet til aksjeselskap med raskt stigende aksjekurser.

Apple III fra 1980 og Apple Lisa (oppkalt etter Jobs datter) fra 1983, den siste med mus og grafisk brukergrensesnitt, ble ingen stor suksess.

Macintosh-serien

I 1984 kom den legendariske Apple Macintosh, også med mus og grafisk brukergrensesnitt. Denne bruksmåten ble ikke vanlig blant såkalte industristandard-PC-er (med prosessor fra Intel og operativsystem fra Microsoft) før tidlig i 1990-årene. Etter indre stridigheter og skuffende omsetning forlot imidlertid både Wozniak og Jobs selskapet i 1985.

Macintosh var den første kommersielle eksponenten for en ny og mer brukervennlig tilnærming til databehandling, først og fremst på grunn av det grafiske operativsystemet med vinduer på skjermen, rullegardinmenyer og skjermsymboler, samt peking og funksjonsvalg ved hjelp av mus. Det samme brukergrensesnittet ble dessuten gjennomført i all programvare utviklet for maskinen, noe som ga en vesentlig lavere brukerterskel enn vanlig kommando-, meny- og funksjonstast-styringen som preget de øvrige av datidens datamaskiner.

Apple var også tidlig ute med avansert programvare for grafikk, lyd og video, og Macintosh fikk særlig utbredelse ved universiteter og høyskoler samt i grafiske miljøer.

I midten av 1990-årene var Apple én av de tre største produsentene av personlige datamaskiner, med IBM og Compaq som vesentlige konkurrenter. Likevel tapte selskapet penger, og flere tusen ansatte mistet jobben.

iMac og iBook

Apple iMac G3 (Bondi Blue)
Apple iMac G3 fra 1998. Den nye, lekne designet revolusjonerte måten vi så på en datamaskin.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
"Clamshell" iBook G3
Den originale iBooken i fargen "blueberry" ble lansert i juni 1999
Av .
Lisens: CC BY 2.0

I 1997 kom Jobs tilbake til Apple som konsulent, etter at Apple kjøpte Jobs programvareselskap NeXT, og han overtok etter hvert ledelsen i selskapet og ga det et helt nytt image. I 1998 ble modellen iMac lansert, med nytt og innovativt design.

Siden 1998 har Apple søkt å profilere seg med rimelige, men teknisk avanserte løsninger både på hjemmemarkedet og det profesjonelle. Både hjemmemaskinen iMac, den rimelige stuemaskinen Mac mini og den såkalte G4 PowerMac, som ble tilbudt som tjener og multimediaarbeidsstasjon for det profesjonelle markedet, var store suksesser.

Den bærbare iBook kom 1999, samtidig som selskapet lanserte PowerMac 3G, rettet mot proffmarkedet.

Operativsystemet Mac OS X ble lansert i mars 2001, basert på et operativsystem utviklet av NeXT. Det ble lansert som et enkelt og stabilt operativsystem, og er basert på Unix-varianten FreeBSD.

Apple og Intel

I 2005 overrasket Apple mange av sine kunder ved å kunngjøre at også bærbare og stasjonære Mac-er, fra 2006, skulle utstyres med Intel-prosessorer framfor spesielle utgaver av IBMs Power-familie. Motivet for dette var behovet for rimeligere og mer moderne datakraft, spesielt med tanke på bærbare og stasjonære hjemmemaskiner.

iTunes og iPod

Flere generasjoner iPod
Ulike generasjoner av Apples iPod. Fra venstre: shuffle 4. generasjon, Nano 7. generasjon, classic 6. generasjon og touch 5. generasjon.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Apple hadde allerede i 1997 nettbutikken Apple Store, og i 2001 tok selskapet butikkjeden ut på gaten som fysiske butikker. Samme år ble den portable musikkspilleren iPod lansert. Det skulle med tiden bidra til å endre ikke bare Apple, men hele musikk- og IT-industrien. iPod skulle etter hvert utvikles til en serie håndholdte produkter, som iPod Touch, Shuffle og Nano.

Basert på suksessen med iPod-lanseringen ble den nettbaserte musikkbutikken iTunes lansert i 2003. I løpet av få år skulle iTunes vokse til å bli verdens største musikkbutikk. iTunes revolusjonerte musikkmarkedet, men konkurransen fra ulike strømmetjenester, som Spotify, har gjort at markedsandelen har falt kraftig. I 2019 annonserte Apple at de ville avvikle iTunes og i stedet satse på musikkstrømming (via Apple Music, lansert i 2015), multimedia og datautstyr som separate abonnementstjenester.

iPhone

I januar 2007, etter tre års utvikling, ble smarttelefonen iPhone lansert. Suksessen var umiddelbar. Siden lanseringen av førstegenerasjons iPhone i 2007, har Apple kommet med en lang rekke forskjellige oppdateringer og nye generasjoner, og Apple har siden lanseringen vært blant verdens ledende produsenter av mobiltelefoner, med en markedsandel på 18 prosent i 2016.

iPad

Apple-produkter
MacBook Pro, iPad og iPhone.

Som en videreutvikling av iPhone ble nettbrettet iPad lansert i 2010. Siden da har over 350 millioner eksemplarer blitt solgt av nettbrettet. Fra 2012 til 2016 falt Apples andel av nettbrettmarkedet fra 60 til 25 prosent, utfordret av blant andre Samsung og Lenovo. I 2012 ble iPad Mini lansert.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Isaacson, Walter. Steve Jobs. Cappelen Damm, 2011
  • Lashinsky, Adam. Inside Apple. John Murray Publishers, 2012
  • Wozniak, Steve og Gina Smith. iWoz: Computer Geek to Cult Icon: How I Invented the Personal Computer, Co-Founded Apple, and Had Fun Doing It. W. W. Norton & Company, 2006

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg