Apple er et amerikansk multinasjonalt selskap, tidligere Apple Computer Inc. Apple har hovedkontor i Cupertino i California. Selskapet er produsent av forbrukerelektronikk, programvare og personlige datamaskiner. 

Selskapet ble grunnlagt i 1976 av Steve JobsSteve Wozniak og Ronald Wayne. De er mest kjent for Mac-linjen av datamaskiner, iPod (musikkspiller), iPhone (smarttelefon) og iPad (nettbrett). Selskapet er utvikler av operativsystemene OS X (for Mac) og iOS (for iPhone/iPod Touch/iPad/Apple TV). Apple er også utvikler av programvare som iTunes (multimedia), Aperture (bilderedigering) og Final Cut Studio (film- og lydproduksjon).

Den første maskinen, Apple I, ble designet og bygget av Wozniak 1976 og solgt uten skjerm, tastatur og panel. Året etter fulgte den innebygde Apple II med tastatur og fargeskjerm, som ble en stor suksess, og Apple ble i 1980 omdannet til aksjeselskap med raskt stigende aksjekurser. Apple III fra 1980 og Apple Lisa (navn etter Jobs datter) fra 1983, den siste med mus og grafisk brukergrensesnitt, ble ingen stor suksess, men i 1984 kom den legendariske Apple Macintosh, også med mus og grafisk brukergrensesnitt. Denne bruksmåten ble ikke vanlig blant såkalte industristandard-PCer (med prosessor fra Intel og operativsystem fra Microsoft) før tidlig i 1990-årene. Etter indre stridigheter og skuffende omsetning forlot imidlertid både Wozniak og Jobs selskapet i 1985.

«Mac»-en ble gradvis forbedret og vant etter hvert et solid fotfeste innen grafisk bransje og høyere utdanning. I midten av 1990-årene var Apple en av de tre største merkene av personlige datamaskiner, med IBM og Compaq som vesentlige konkurrenter. Likevel tapte selskapet penger, og flere tusen ansatte mistet jobben. I 1997 kom Jobs tilbake til Apple som konsulent, etter at Apple kjøpte Jobs programvareselskap NeXT, og han overtok etter hvert ledelsen i selskapet og ga det et helt nytt image. I 1998 ble modellen iMac lansert, med nytt og innovativt design. Den bærbare versjonen iBook kom 1999, samtidig som selskapet lanserte PowerMac 3G, rettet mot proffmarkedet. Operativsystemet Mac OS X ble lansert i mars 2001, som var basert på et operativsystem utviklet av NeXT. Det ble lansert som et enkelt og stabilt operativsystem.

Apple hadde allerede i 1997 nettbutikken Apple Store, og fire år etter tok selskapet butikkjeden ut på gaten. Samme år ble den portable musikkspilleren iPod lansert. Det skulle med tiden bidra til å endre, ikke bare Apple, men hele musikk- og it-industrien. Basert på suksessen med iPod-lanseringen, ble den nettbaserte musikkbutikken iTunes lansert i 2003. I løpet av få år skulle iTunes vokse til å bli verdens største musikkbutikk. iTunes revolusjonerte musikkmarkedet, men konkurransen fra ulike strømmetjenester, som Spotify, har gjort at markedsandelen har falt kraftig.

Pod skulle etterhvert utvikles til en serie håndholdte produkter, som iPod Touch, Shuffle, og Nano. I 2007, etter tre års utvikling, ble iPhone lansert. Suksessen var umiddelbar. Siden lanseringen av 1. generasjons iPhone i 2007, har Apple kommet med 13 forskjellige oppdateringer og nye generasjoner. iPhone X ble lansert i november 2017, med blant annet ansiktsgjenkjenning og OLED skjermteknologi. Apple har siden lanseringen av iPhone vært blant verdens ledende produsenter av mobiltelefoner, med en markedsandel på 18 prosent i 2016.

Som en videreutvikling av iPhone, ble nettbrettet iPad lansert i 2010. Siden da har over 350 millioner eksemplarer blitt solgt av nettbrettet. Fra 2012 til 2016 falt Apples andel av nettbrettmarkedet fra 60 til 25 prosent, utfordret av blant andre Samsung og Levono. I 2012 ble iPad Mini lansert.

Apple har per 2016 ingen butikker i Norge, men er representert gjennom blant andre butikkjeden Eplehuset, som er autorisert serviceverksted. 

Rob Janoff designet Apple Computer (nå Apple.Inc) sin første logo. Regnbuefargene ble brukt fram til 1999, da Apple begynte å bruke andre farger på eple-logoen.

Apple logo (1977-1999) av Rob Janoff. CC BY 2.0

Selskapet hadde en omsetning på 229 mrd. amerikanske dollar og over 123 000 ansatte i 2017 og driver en butikkjede med 501 butikker i 24 land (i tillegg til nettbutikk). Tim Cook ble utnevnt CEO (administrerende direktør) etter Steve Jobs' død i oktober 2011. Arthur D. Levinson fra Google-eier Alphabeth er styreleder siden 2011. Apple ble utnevnt av Fortune Magazine som det mest beundrede selskap i verden i 2008 til 2012. Selskapet har mottatt kritikk for sin forretningsmessige praksis, deriblant for arbeidskårene til arbeiderne ved Foxconn-fabrikkene i Taiwan (hvor mange av Apples produkter blir produsert).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.