. Begrenset gjenbruk

Cupertino i California, amerikansk multinasjonalt selskap, tidligere Apple Computer Inc. Produsent av forbrukerelektronikk, programvare og personlige datamaskiner. Grunnlagt i 1976 av Steve jobsSteve Wozniak og Ronald Wayne. Best kjent for Mac-linjen av datamaskiner, iPod (musikkspiller), iPhone (smarttelefon) og iPad (nettbrett). Utvikler av operativsystemene OS X (for Mac) og iOS (for iPhone/iPod Touch/iPad/Apple TV). Apple er også utvikler av programvare som iTunes (multimedia), Aperture (bilderedigering) og Final Cut Studio (film- og lydproduksjon).

Selskapet hadde en omsetning på 182 mrd. amerikanske dollar og over 98 000 ansatte i 2014. Butikkjede med 364 butikker i 13 land (i tillegg til nettbutikk). Tim Cook utnevnt CEO (administrerende direktør) etter Steve Jobs' død, October 2011. Utnevnt av Fortune Magazine som det mest beundrede selskap i verden 2008-12. Selskapet har samt mottatt kritikk for sin forretningsmessige praksis, deriblant for arbeidskårene til arbeiderne ved Foxconn-fabrikkene i Taiwan (hvor mange av Apples produkter blir produsert).

Den første maskinen, Apple I, ble designet og bygget av Wozniak 1976 og solgt uten skjerm, tastatur og panel. Året etter fulgte den innebygde Apple II med tastatur og fargeskjerm, som ble en stor suksess, og Apple ble i 1980 omdannet til aksjeselskap med raskt stigende aksjekurser. Apple III fra 1980 og Apple Lisa (navn etter Jobs' datter) fra 1983, den siste med mus og grafisk brukergrensesnitt, ble ingen stor suksess, men 1984 kom den legendariske Apple Macintosh, også med mus og grafisk brukergrensesnitt. Denne bruksmåten ble ikke vanlig blant såkalte industristandard-PCer (med prosessor fra Intel og operativsystem fra Microsoft) før tidlig i 1990-årene. Etter indre stridigheter og skuffende omsetning forlot imidlertid både Wozniak og Jobs selskapet i 1985.

«Mac»-en ble gradvis forbedret og vant etter hvert et solid fotfeste innen grafisk bransje og høyere utdanning. I midten av 1990-årene var Apple en av de tre største merkene av personlige datamaskiner, med IBM og Compaq som vesentlige konkurrenter. Likevel tapte selskapet penger, og flere tusen ansatte mistet jobben. 1997 kom Jobs tilbake til Apple som konsulent, etter at Apple kjøpte Jobs` programvareselskap NeXT, og han overtok etter hvert ledelsen i selskapet og gav det et helt nytt image. I 1998 ble modellen iMac lansert, med nytt og innovativt design. Den bærbare versjonen iBook kom 1999, samtidig som selskapet lanserte PowerMac 3G, rettet mot proffmarkedet. Operativsystemet Mac OS X ble lansert i mars 2001, som var basert på et operativsystem utviklet av NeXT. Det ble lansert som et enkelt og stabilt operativsystem.

Apple hadde allerede i 1997 nettbutikken Apple Store, og fire år etter tok selskapet butikkjeden ut på gaten. Samme år ble den portable musikkspilleren iPod lansert. Det skulle med tiden bidra til å endre, ikke bare Apple, men hele musikk- og it-industrien. Basert på suksessen med iPod-lanseringen, ble den nettbaserte musikkbutikken iTunes lansert i 2003. I løpet av få år skulle iTunes vokse til å bli verdens største musikkbutikk. 

iPod skulle etterhvert utvikles til en serie håndholdte produkter, som iPod Touch, Shuffle, Nano, og fra 2007 iPhone. Apple hadde gjort flere forsøk på å utvikle mobiltelefoner, men ingen av dem med noen særlig suksess. I 2007, etter tre års utvikling, ble iPhone lansert. Suksessen var umiddelbar. Som en videreutvikling av iPhone, ble nettbrettet iPad lansert i 2010.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.