Sanksjon er en negativ eller positiv reaksjon på noens atferd. I dagligtale er det vanlig å oppfatte sanksjoner først og fremst som negative reaksjoner rettet mot uønsket atferd eller avvik. Et eksempel kan være foreldre som nekter barna lørdagsgodteri (sanksjon) fordi de ikke spiser opp grønnsakene sine (uønsket atferd).

Faktaboks

Uttale
sanksjˈon
Etymologi
av latin ‘helliggjørelse’

Sanksjoner bidrar til å styre gruppemedlemmenes atferd i samsvar med etablerte måter å oppføre seg på. Tanken er at barna over tid vil lære seg å spise grønnsaker for å slippe å møte en negativ reaksjon og heller motta en positiv reaksjon, for eksempel i form av ros.

Innen rettsvitenskapen brukes uttrykket i en mer snever betydning. Da henviser sanksjoner til bruken av lovverket generelt og straff spesielt knyttet til uønskede handlinger for å påvirke individenes atferd. Les mer om det i artikkelen sanksjon i rettslæren.

Diffuse og organiserte sanksjoner

Sanksjoner kan være både diffuse og organiserte.

Diffuse sanksjoner er ikke-organiserte, spontane reaksjoner fra gruppens medlemmer. Eksemplet ovenfor er en diffus sanksjon. Et annet eksempel kan være å bli stirret stygt på om man sniker i køen.

Organiserte sanksjoner er ledd i formaliserte og rettsregulerte reaksjoner. Et eksempel kan være at du risikerer bøter og fengsel om du bryter fartsreglene i trafikken.

Betydninger på ulike områder

Man snakker også om sanksjoner i folkeretten. Det er når én eller flere stater bruker diplomatiske eller økonomiske virkemidler for å få en stat til å handle annerledes enn den ellers ville gjort. Det å bruke sanksjoner kan slik forstås som et maktmiddel. Les mer om det i artikkelen sanksjon i folkeretten.

Også innen strafferetten bruker man begrepet sanksjon. Når noen blir ilagt en straff, som for eksempel en bot, er det en sanksjon. Les mer om det i artikkelen sanksjon i strafferetten.

Innen statsforfatningen brukes sanksjon i en noe annen betydning. Her betegner det statsoverhodets godkjenning av lover eller andre vedtak fattet av nasjonalforsamlingen. Les mer om det i artikkelen sanksjon i statsforfatningsretten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg