Sanksjon, en negativ eller positiv reaksjon på noens atferd. I dagligtalen er det vanlig å oppfatte sanksjoner først og fremst som negative reaksjoner rettet mot uønsket atferd eller avvik. Et eksempel er foreldrene som nekter ungen lørdagsgodteri (sanksjon) fordi han eller hun ikke spiser opp grønnsakene sine (uønsket atferd).

Sanksjoner bidrar til å styre gruppemedlemmenes atferd i samsvar med etablerte måter å oppføre seg på. Tanken er at over tid vil ungen lære seg å spise grønnsaker for å slippe å møte en negativ reaksjon og heller motta en positiv reaksjon, for eksempel i form av ros.

Innen rettsvitenskapen brukes uttrykket i en mer snever betydning. Da henviser sanksjoner til bruken av lovverket generelt og straff spesielt knyttet til uønskede handlinger for å påvirke individenes atferd. Les mer om det i artikkelen om sanksjon i rettslæren.

Sanksjoner kan være både diffuse og organiserte.

Diffuse sanksjoner er ikke-organiserte, spontane reaksjoner fra gruppens medlemmer. Eksemplet ovenfor er en diffus sanksjon. Et annet eksempel er det å bli stirret stygt på om man sniker i køen.

Organiserte sanksjoner er ledd i formaliserte og rettsregulerte reaksjoner. Et eksempel kan være at du risikerer bøter og fengsel om du kjører for fort i bil.

Man snakker også om sanksjoner i folkeretten. Det er når en eller flere stater bruker diplomatiske eller økonomiske virkemidler for å få en stat til å handle annerledes enn den ellers ville gjort. Det å bruke sanksjoner kan slik forstås som et maktmiddel. Les mer om det i artikkelen om sanksjon i folkeretten.

Også innen strafferetten bruker man begrepet sanksjon. Når noen blir ilagt en straff, som for eksempel en bot, er det en sanksjon. Les mer om det i artikkelen om sanksjon i strafferetten.

Innen statsforfatningen brukes sanksjon i en noe annen betydning. Her betegner det statsoverhodets godkjenning av lov eller annet vedtak fattet av nasjonalforsamlingen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.