ærekrenkelse

Ærekrenkelse er en handling som består i å krenke en annens æresfølelse, eller opptre på en måte som er egnet til å skade en annens gode navn og rykte eller til å utsette ham for hat, ringeakt eller tap av den for hans stilling eller næring fornødne tillit. Kan skje ved ord eller handling. Ærekrenkelser er i utgangspunktet ikke lovlige.

Faktaboks

også kjent som:

injurie

Ærekrenkelser ble avkriminalisert ved straffeloven av 2005 med virkning fra 1. oktober 2015. Det kan fortsatt i visse tilfelle straffes etter bestemmelsene om privatlivets fred, men skal nå primært avbøtes ved erstatningssøksmål og ikke straff.

Ikke enhver ærekrenkelse vil være rettstridig og dermed erstatningsutløsende. Det vil måtte avveies mot ytringsfriheten som er en sentral menneskerettighet.

Den som foretar ærekrenkelse kan, foruten erstatning for den økonomiske skade ærekrenkelsen påfører, tilpliktes å betale fornærmede oppreisning for skade av ikke-økonomisk art etter lov om skadeserstatning av 13. juni 1969 § 3–6a.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Harald Bjørn Bodahl

Er ikke loven om æreskrenkelse avviklet?http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Arekrenkelse-ikke-straffbart-lenger-6593540.htmlHilsenHarald Bjørn

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg