ærekrenkelse

Artikkelstart

Ærekrenkelse er en handling som krenker en annens æresfølelse, eller er egnet til å skade en annens gode navn og rykte, eller til å utsette en annen for hat, ringeakt eller tap av tillit som hen har behov for i sin stilling eller næring. Dette kan skje ved ord eller handling. Ærekrenkelser er i utgangspunktet ikke lovlige.

Faktaboks

Også kjent som

injurie

Ærekrenkelser ble avkriminalisert ved straffeloven av 2005 med virkning fra 1. oktober 2015. Det kan fortsatt i grovere tilfelle straffes etter bestemmelsene om krenkelse av privatlivets fred, men ærekrenkelser skal nå primært avbøtes ved bruk av erstatning og ikke straff.

Det er ikke alle ærekrenkelser som er rettsstridige og dermed erstatningsutløsende. Vurderingen av dette må avveies mot ytringsfriheten, som er en sentral menneskerettighet. Den som er aktsom, bygger på et forsvarlig fyldestgjørende faktisk grunnlag og ikke uttaler seg mot bedre vitende, vil normalt være være beskyttet mot et erstatningskrav.

Den som foretar ærekrenkelse kan, foruten erstatning for den økonomiske skaden ærekrenkelsen påfører, måtte betale fornærmede oppreisning for skade av ikke-økonomisk art etter lov om skadeserstatning av 13. juni 1969 § 3–6a og saksomkostninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Harald Bjørn Bodahl

Er ikke loven om æreskrenkelse avviklet?http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Arekrenkelse-ikke-straffbart-lenger-6593540.htmlHilsenHarald Bjørn

svarte John Christian Elden

Loven gjelder enda, men etter 1. oktober 2015 behandles krenkelser ikke lenger som straffesak men som erstatningssak.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg