tabloid

Sjefredaktør Gunnar Flikke med gamle og nye Adresseavisen 15. september 2006, dagen før Adresseavisen la om til tabloidformat. Den siste fullformatavisen til venstre, tabloid til høyre.
Adresseavisen
Av /NTB.

Artikkelstart

Tabloid er et avisformat som tilsvarer halvparten av en avisside i storformat. Alle norske dagsaviser, og en lang rekke aviser i utlandet uavhengig av sjanger, utkommer nå i tabloidformat.

Faktaboks

Uttale
tabloˈid
Etymologi
av engelsk tabloid, ‘tablett’

I Norge er tabloidformatet som regel 28 × 40 cm. I andre land brukes formater som ligger enda nærmere A3-formatet.

Tabloidaviser

Tradisjonelt har imidlertid tabloidbegrepet vært brukt for å beskrive innholdet, og en tabloidavis var synonymt med en avis med stoff i konsentrert, lettfattelig form, ofte med store bilder og sensasjonsoverskrifter. Dette samsvaret mellom format og innhold gjaldt særlig i Storbritannia og i Skandinavia, der de fremste løssalgsavisene tidlig utkom i tabloidformat.

Den første tabloidavisen var den britiske Daily Mirror fra 1903. Ved hjelp av en ny teknikk for reproduksjon av fotografier, ble avisen raskt en stor suksess. I 1909 kom konkurrenten Daily Sketch, og i 1919 kom den første tabloidavisen i USA, Daily News. De skandinaviske hovedstedene har hver to store tabloidaviser som kjemper om løssalgsmarkedet, i Stockholm Expressen og Aftonbladet, i København B.T. og Ekstra Bladet. I Norge gikk Verdens Gang (VG) over til tabloidformat i 1963, Dagbladet fulgte etter i 1983.

Tabloid blir normalen

Fra 1970-årene og fremover gikk stadig flere norske abonnementsaviser over til tabloidformat. På 2000-tallet har aviser i fullformat blitt sjeldne i hele Europa. Kvalitetsaviser som britiske The Times og The Independent og svenske Dagens Nyheter gikk over til tabloid, mens enkelte andre har landet på mellomløsningen berlinerformatet.

I Norge utkommer fra 2007 alle dagsaviser i tabloidformat. Aftenposten gikk over til formatet i 2005. Bergens Tidende, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen la om til tabloid i 2006. Møre-Nytt i Ørsta var ett års tid den eneste avisa i Norge som ble trykket i fullformat; men la om året etter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg