Tabloid, avisformat som tilsvarer halvparten av en avisside i storformat. Alle norske dagsaviser, og en lang rekke aviser i utlandet uavhengig av sjanger, utkommer nå i tabloidformat.

Tradisjonelt har imidlertid tabloidbegrepet vært brukt for å beskrive innholdet,og en tabloidavis var synonymt med en avis med stoff i konsentrert, lettfattelig form, ofte med store bilder og sensasjonsoverskrifter. Dette samsvaret mellom format og innhold gjaldt særlig i Storbritannia og i Skandinavia, der de fremste løssalgsavisene tidlig utkom i tabloidformat.

Den første tabloidavisen var den britiske Daily Mirror fra 1903. Ved hjelp av en ny teknikk for reproduksjon av fotografier, ble avisen raskt en stor suksess. I 1909 kom konkurrenten Daily Sketch, og i 1919 kom den første tabloidavisen i USA, Daily News. De skandinaviske hovedstedene har hver to store tabloidaviser som kjemper om løssalgsmarkedet, i Stockholm Expressen og Aftonbladet, i København B.T. og Ekstra Bladet. I Norge gikk Verdens Gang (VG) over til tabloidformat i 1963. Dagbladet fulgte etter i 1983.

Fra 1970-årene og fremover gikk stadig flere norske abonnementsaviser over til tabloidformat. På 2000-tallet har aviser i fullformat blitt sjeldne i hele Europa. Kvalitetsaviser som britiske The Times og The Independent og svenske Dagens Nyheter gikk over til tabloid, mens enkelte andre har landet på mellomløsningen berlinerformatet.

I Norge utkommer fra 2007 alle dagsaviser i tabloidformat. Aftenposten gikk over til formatet i 2005, de øvrige store regionavisene året etter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.