cyberkrigføring

Artikkelstart

Cyberkrigføring er statlige eller ikke-statlige angrep i cyberdomenet på datasystemene til statlige myndigheter eller større sivile instanser, i den hensikt å forårsake skade, materiell ødeleggelse eller tap av menneskeliv for å oppnå politiske mål. Angrepene kan ha form av datavirus som planter falsk informasjon, blokkerer eller sletter informasjon, eller genererer så stor trafikk på datamaskiner og nettverk man ønsker å ramme, at de bryter sammen.

Datanettverk utgjør en avgjørende viktig del av samfunnets infrastruktur. Banktjenester, elektrisitetsforsyning, drikkevannsforsyning, samferdsel, militære operasjoner og en lang rekke industrielle prosesser styres ved hjelp av datamaskiner som kommuniserer med hverandre i cyberdomenet. Faren for at ett eller flere slike systemer kan bli lammet eller satt ut av funksjon på andre måter, utgjør en trussel mot statens sikkerhet. Cyberkrigføring har derfor fått økende betydning i staters arbeid med samfunnssikkerhet og for deres militære forsvar.

I Norge er det overordnede ansvaret for forsvar mot cyberangrep lagt til Nasjonal sikkerhetsmyndighet NSM, NorCERT, som er Norges nasjonale senter for håndtering av alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon, og som tjener som operasjonssenter for NSM.

Ansvar for forsvar mot cyberangrep mot Forsvarets datasystemer er lagt til Cyberforsvaret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg