Strømmetjenester er tjenester som overfører medieinnhold over internett. «Å strømme» for eksempel film, bøker, video eller musikk, er det å overføre data digitalt i sanntid eller uten at brukeren trenger å laste ned innholdet. Gjennom internettapplikasjoner som kan brukes på både stasjonære og mobile medieenheter, for eksempel TV, nettbrett, smarttelefon, datamaskin og airplay-spillere, gjøres innhold tilgjengelig fleksibelt og fritt etter brukernes preferanser, såkalt on-demand.
Ved strømming blir innholdet lagret som digitale filer i store datasentre som består av sammenkoblede nettservere, gjerne kalt en sky eller nettsky. Fra denne nettskyen hentes filene ut som små «pakker» som kan åpnes via tjenestene, oftest kraftig komprimert for å bruke minst mulig internettbåndbredde i overføringen. Strømmeteknologien gjør det dermed mulig å lagre store filer og innholdsarkiver som så tilbys publikum.
Utviklingen av strømmetjenester henger sammen med populariseringen av internett fra slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Med bedre båndbredde, lagringskapasitet og overføringsmuligheter lå det også til rette for framvekst av nye kommersielle tjenester basert på strømmeteknologi. Mange innholdsleverandører i medieindustriene omfavnet strømmetjenestene da de kom, som et lovlig alternativ til de mange tjenestene som muliggjorde ulovlig deling av mediefiler. Siden den gang har flere strømmetjenester fått stor markedsmakt og avgjørende betydning for hvordan økonomi og opphavsrett forvaltes i kultur- og medieindustriene.
I den vestlige verden er noen av de mest sentrale strømmetjenestene videodelingstjenesten YouTube, musikktjenestene Soundcloud, last.fm, Spotify og Apple Music, film- og serietjenestene HBO, Netflix, Amazon Vidoe/Prime, og lyd- og boktjenestene Audible, Amazon og Storytel. I andre deler av verden, for eksempel Asia, finnes også andre betydelige strømmetjenesteleverandører, som for eksempel kinesiske Tencents Joox og Alibaba og Taiwan-baserte KKBOX.
Kommentarer (8)
skrev Ingeborg Tande Johnsen
Takk for flott og innholdsrik artikkel Anja. Lenket akkurat til den fra en av mine egne innlegg. Burde Apple TV appen vært nevnt i neste versjon? Den var ikke kommet ut da denne ble oppdatert sist.
Ha en fin dag!
svarte Mari Paus
Hei, Ingeborg! Takk for innspillet, og takk for at du lenker til leksikonet. Anja jobber med noen oppdateringer på denne artikkelen, jeg regner med at Apple TV vil bli nevnt når de er klare. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen
svarte Ingeborg Tande Johnsen
Hei Mari!
Takk for svar. (Selv om det tok tid). Fint å høre at antikken skal bli oppdatert. Det er på mange måter en ny grunnstruktur i streaming nå, siden du kan kjøpe flere for en lav og samlet pris. Hadde vært interessant å høre Anjas tanker om hvordan det vil påvirke direkte TV på sikt, for eksempel. Personlig ser jeg bare nyheter og sport direkte. Si også i fra hvis dere trenger tips til lingnende artikler.
Ha en fortsatt fin dag!
Mvh Ingeborg
svarte Anja Nylund Hagen
Hei!
Takk for hyggelig kommentar og gode innspill! Beklager sent svar!
Jeg har oppdatert artikkelen noe nå. Har ikke nevnt Apple TV spesielt, hvis du tenker på mediespilleren som legger til rette for strømming av ulike strømmetjenester, for det finnes jo flere slike mellomledd som gjør at strømming kan skje via tv-apparatet eller andre skjermer. I tillegg leverer Apple også egne strømmetjenester, blant mange andre typer produkter.
Forholdet mellom strømming og lineær tv er i stor endring - og som du selv erfarer er seingen av direkte tv synkende. Stort sett alle leverandørene av tradisjonell TV klør seg derfor i hodet for å utvikle og forbedre sine egne strømmetjenester og geleide publikum inn på nett. Men hva som blir resultat og konsekvenser, er del av en større mediepolitisk diskusjon for selv om norske mediebrukere har tilpasset seg strømmingens tidsalder fort, er det fortsatt en generasjon som fortsatt ser mest direkte tv. Og det finnes flere argumenter for at direkte kringkasting og tradisjonell TV må bevares. Utviklingen er likevel rivende, og tiden vil vise.
Vh Anja
svarte Ingeborg Tande Johnsen
Hei Anja!
Takk for grundig svar. Ja, jeg så at artikkelen ble oppdatert. Har også erfaring med å få eldre brukere inn på streamingtjenester - og det går som regel fint, så lenge de som lærer de opp har nok tid og forståelse for at dette er helt nytt for de. De fleste ønsker jo å henge med i tiden. Det jeg var interessert i å lese mer om, var om du hadde noe tidsestimat på hvor lang tid det vil gå før det blir mer vanlig å selge TV gjennom internett, enn med vanlig lineær TV? Med andre ord: Når kan vi si at det å se "vanlig TV" er blitt hel digitalt? Spør du meg er vi på god vei med alle de nye tjenestene som kommer nå, der du kan få "vanlig TV" inn i streamingpakka, og ikke bare som en tilleggs funksjon. Det var også derfor jeg nevnte Apple TV appen, fordi den åpner snart opp for en blanding av begge deler.
Jeg ønsker deg lykke til videre med arbeidet i Store Norske Leksikon, og gleder meg i likhet med deg til å se utviklingen. Jeg skjønner at de spørsmålene jeg stiller kan være vanskelig å gi et konkret svar på, men det er iallfall noe å tenke på for alle som lager slike tjenester. Det viktigste er at det blir gjort på en brukervennlig, og tilgjengelig måte.
Ha en fortsatt fin dag!
Mvh Ingeborg
svarte Anja Nylund Hagen
Hei igjen!
All "vanlig TV" er forsåvidt heldigitalt i Norge, og har vært det ca 10 år, men jeg kan dessverre ikke gi noe tidsestimat på om eller når all TV vil sendes on-demand eller som strømming. Ellers takk igjen for hyggelige kommentarer! Vennlig hilsen Anja
svarte Ingeborg Tande Johnsen
Ja, det var det jeg mente. On-demand. For meg er det jeg tenker på, når jeg sier digitalt. Takk for en hyggelig og saklig diskusjon. Takk også for svar igjen.
Mvh Ingeborg
skrev Ingeborg Tande Johnsen
Jeg mente at jeg lenket til den, ikke fra.
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.