Satellitt-TV er TV-sending overført via satellitter til den enkelte TV-seer, til bakkebasert sender eller til mottaksstasjoner for videredistribusjon gjennom lokale kabelnett. I begynnelsen av 1980-årene kom de første satellittdistribuerte TV-sendingene i Europa, og utover i 1980-årene økte tilbudet sterkt, parallelt med en økning i utbyggingen av kabelanlegg og i salget av parabolantenner til direkte mottak av satellittsignaler.

Faktaboks

Uttale
satellˈittfjernsyn

Norsk lovgivning skilte frem til 1988 mellom fjernsyn sendt fra kommunikasjonssatellitter og fra direktesendende kringkastingssatellitter. Fjernsyn sendt fra kommunikasjonssatellitter ble regnet som telegrafi, og videreformidling av disse sendingene krevde konsesjon. Slik konsesjon ble gitt første gang 1981 (for Satellite Television, senere Sky Channel). I 1986 ble salget av parabolantenner frigitt for publikum, og privatpersoner og kabelnett med inntil 100 abonnenter trengte ikke lenger konsesjon for å motta satellittfjernsyn. I 1988 vedtok Stortinget en ny kabellov som også fjernet kravet om konsesjon for å videreformidle satellittfjernsyn i større kabelnett.

Flere av satellittkanalene som er tilgjengelige i Norge, er kodet, slik at man må betale for å ta imot sendingene. De første TV-sendingene foregikk med analogt format, PAL og MAC, men fra 15. oktober 2002 var det kun digitale sendinger i DVB-format fra den norske Thor-satellitten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg