DAB+, er en ny versjon av DAB. Overføringssystemet er det samme, men en mer effektiv koding av audiosignalet gjør det mulig å oppnå samme lydkvalitet med lavere datahastighet. Dessuten benyttes en mer effektiv feilkorrigerende koding, Reed-Solomon, som gjør dataoverføringen mer robust. Dermed blir det plass til flere kanaler i samme frekvensbånd.

I stedet for MPEG Audio Layer II, som benyttes for DAB, benytter DAB+ en koder som kalles HE-AAC v2, eller AAC+. Reduksjonen av nødvendig datahastighet er litt avhengig av kvalitetskravet, men praktiske prøver indikerer en reduksjon med en faktor på 2 til 3.

DAB og DAB+ er ikke kompatible systemer, og det må benyttes forskjellige mottakere. Nye DAB-radioer kan konstrueres for å motta begge signaltypene.

I Norge er DAB-dekningen på 80% av befolkningen, og hvis DAB+ skal innføres vil det være nødvendig å sende med begge standardene i en overgangsfase på flere år for å unngå at de eksisterende DAB-mottakerne skal bli ubrukelige. Enkelte europeiske land har begynt utbygging av digital radio basert på DAB+. I en rapport fra det svenske Radio- och TV-verket (RTVV) uttalte flere radioselskaper at DAB+ var det beste alternativet for Sverige.

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 03.04.2009

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Vi trenger ny fagansvarlig for Telekommunikasjon og kringkasting

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.