DAB+

Artikkelstart

DAB+ er en videreutviklet versjon av det digitale radiokringkastingssystemet DAB, innført i 2007. Fra 2017 kringkastes alle nasjonale radiosendinger i Norge over DAB+.

Virkemåte

DAB+ har samme overføringssystem som DAB, men en mer effektiv koding av audiosignalet gjør det mulig å oppnå samme lydkvalitet med lavere datahastighet. Dessuten benyttes en mer effektiv feilkorrigerende koding, Reed-Solomon, som gjør dataoverføringen mer robust. Dermed blir det plass til flere kanaler i samme frekvensbånd.

I stedet for MPEG Audio Layer II, som benyttes for DAB, benytter DAB+ en koder som kalles HE-AAC v2, eller AAC+. Reduksjonen av nødvendig datahastighet er litt avhengig av kvalitetskravet, men praktiske prøver indikerer en reduksjon med en faktor på 2 til 3.

DAB og DAB+ er ikke kompatible systemer, og det må benyttes forskjellige mottakere. Nye DAB-radioer kan konstrueres for å motta begge signaltypene.

DAB+ i Norge

DAB+ er anbefalt som teknisk standard av den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU). I Norge startet de første DAB+-sendingene i 2010.

Ved slukkingen av sendinger på FM-nettet for de nasjonale radiokanalene, samt de kommersielle radiokanalene i storbyene, i 2017, overføres sendingene til DAB+.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg