selfie
Smarttelefonens mange funksjoner har gitt oss flere nye kulturelle fenomener, den mest utbredte er kanskje selfien.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
smarttelefon
Smarttelefoner opereres oftest via en stor trykkfølsom skjerm.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

En smarttelefon er en avansert mobil enhet som kombinerer funksjonalitet fra en mobiltelefon og en datamaskin sammen med et mobilt operativsystem.

For å kunne kommunisere med omverdenen, er smarttelefoner utstyrt med 3G, 4G/LTE eller 5G teknologi, WiFi, GPS-mottaker og Bluetooth. De fleste smarttelefoner gir brukeren tilgang til Internett og alle de tjenester som finnes der. Smarttelefoner har ofte en stor trykkfølsom skjerm som dekker mesteparten av overflaten og som er brukerens måte for interaksjon. Smarttelefoner er også utstyrt med et digitalt kamera og i de fleste tilfeller en bevegelsessensor.

Brukeren sin interaksjon med en smarttelefon foregår via applikasjoner (apper). Det finnes millionvis av apper som dekker ulike formål: tilgang til bank, ulike spill, multimedia og informasjonstjenester. Eksempler på apper er: Mail, Spotify, Google Maps, Netflix og DnB nettbank.

Eksempler på digitale distribusjonsplattformer er Apple sin AppStore, som tilbyr over 1,8 millioner apper til iPhone (2021), og Google Play, som tilbyr over 3 millioner apper til Android baserte telefoner (2018).

Operativsystem

En viktig del av smarttelefonen er operativsystemet, siden den definerer brukergrensesnittet og hvilke apper brukeren kan benytte seg av. I 2015 var det fire store leverandører av operativsystemer til smarttelefon: Android, iOS, Windows Phone og BlackBerry OS. Blant disse har smarttelefoner basert på operativsystemet Android en markedsandel på verdensbasis på over 85 prosent, mens smarttelefoner basert på operativsystemet iOS har en markedsandel på rundt 15 prosent (2022). Operativsystemet Symbian, som ble utviklet av Nokia, var det ledende mobile operativsystemet frem til 2010, men tapte i konkurransen med Android og iOS.

Historikk

Nokia 9000 Communicator
En av de første vellykkede smarttelefonene var Nokia 9000 Communicator som ble lansert i 1996.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

En av de første vellykkede smarttelefonene var Nokia 9000 Communicator som ble lansert i 1996. Denne smarttelefonen var basert på personlige digitale assistenter (PDA), som har vært tilgjengelige siden begynnelsen av 1990-tallet. Det nye med Nokia 9000 Communicator var at den kombinerte funksjonalitet fra PDA med mobiltelefon. Nokia 9000 Communicator fikk begrenset utbredelse, på grunn av høy pris og den lave båndbredden i mobilnettene.

Salget av smarttelefoner tok først av i Japan på begynnelsen av 2000-tallet da NTT DoCoMo lanserte smarttelefoner basert på den egenutviklede i-mode-teknologien. Denne teknologien ga brukerne tilgang til en spesialversjon av Internett, som gjorde at den fungerte godt selv om båndbredden var kun 9,6 kbit/s. I 2001 var det over 40 millioner smarttelefoner i Japan.

Utover på 2000-tallet fikk Nokia suksess med smarttelefoner basert på operativsystemet Symbian. Nokia produserte smarttelefoner for både det profesjonelle markedet og for underholdningsbruk, for eksempel Nokia N-serie. I 2007 lanserte Apple smarttelefonserien iPhone, basert på dere egenutviklede operativsystem iOS. I 2008 ble den første smarttelefonen basert på operativsystemet Android lansert av Google. Google lager selv mobiltelefoner, men de fleste mobiltelefonene som benytter Android, er lagd av smarttelefonprodusenter som Samsung, HTC og Huawei. Begge disse nyvinningene gjorde at Symbian ble utkonkurrert som operativsystem, i dag er det ikke lenger i bruk.

Salget av smarttelefoner har tidoblet seg fra 2007 til 2021: I 2007 ble det solgt 122 millioner smarttelefoner, mens i 2021 ble det solgt over 1,4 milliarder smarttelefoner. I Norge har over 95 prosent av befolkningen en smarttelefon (2021).

Salget av smarttelefoner er økende på verdensbasis og har for lengst tatt igjen salget av laptoper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Steinar Hansen

Jeg må innrømme at jeg ikke var så vel bevandret i Store norske leksikon på nett (jeg husker best papirleksikonet i hyllene) før jeg skjønte at nettleksikonet potensielt være en fin kilde for elevene mine. Men det er en del ting jeg synes er vanskelig å forklare dem når vi jobber med sitering og kildebruk. Hva er forskjellen på fagansvarlig og forfatter, for eksempel, og hvem er det som egentlig står bak artikkelen? Og når jeg ser på tidligere endringer i artikkelen skjønner jeg ikke hva det vil si at tegn legges til og slettes. Jeg er ikke matematikklærer, men når det står, som i denne artikkelen, at en redaktør endret 58 tegn, la til 55 og slettet 37, virker ikke regnestykket å gå opp i det hele tatt. La redaktøren Guro Djupvik til noen av de samme tegnene som hun slettet? Eller er ikke endringen av tegn sammenstillingen av lagt til og trukket fra i det hele tatt? Med vennlig hilsen

svarte Harald Øverby

Hei Steinar. Forfatter er den som har skrevet artikkelen. Fagansvarlig gjennomfører kvalitetskontroll av artikkelen. Fagansvarlig kan dermed foreta mindre endringer i artikkelen. Ofte vil også forfatteren oppdatere sin egen artikkel jevnlig. Det kan også være at andre personer bidrar inn i artiklene. I alle tilfeller er det fagansvarlig som har ansvar for kvaliteten.

svarte Steinar Hansen

Takk for svar! Skjønner at det er flere ansvarlige for hver artikkel. Det vi må be elevene gjøre da er kanskje å sitere begge deler når de skriver oppgave? Men skjønner fortsatt ikke dette med tegnene i artikkelen og hvordan dere regner ut hvem som har lagt til hva. Med vennlig hilsen

svarte Mari Paus

Hei Steinar, og takk for kommentarer! Store norske leksikon er et samskrivingsprosjekt. En artikkel har både en fagansvarlig og en eller flere forfattere. Unntaket er artikler hentet fra papirleksikonet som ikke hadde navngitt forfatter. Det er forfatteren(e) av artikkelen som skal siteres. Nederst i artikkelen til høyre, ved siden forfatternavnet og "sist endret" står det også en knapp med "sitér denne artikkelen". Her får du opp tekst med forfatter, dato osv. som kan limes rett inn i en litteraturliste. Les gjerne med om Store norske leksikon og vår modell her: https://meta.snl.no/Fagansvarlige https://meta.snl.no/Om_Store_norske_leksikon Vi har akkurat fått et nytt system for å telle og vise endrede tegn. Hvis du klikker på "forrige versjon" i den gule boksen på toppen i historikken, så vil du se grønn, rød og gul merking for ny tekst, slettet tekst og flyttet tekst. Hvordan telleren kommer fram til 58 endrede tegn totalt vet jeg rett slett ikke. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg