Viktor Mihály Orbán, ungarsk, nasjonalkonservativ politiker og statsminister i Ungarn. Orbán var statsminister i Ungarn i 1998-2002 og siden 2010. Han var med på å danne det høyreliberale, senere høyrenasjonale partiet Fidesz, Fiataldemokrata szövetség – Ungdemokratisk samling, i 1988. Orbán er utdannet jurist.

Viktor Mihály Orbán gjorde seg for første gang bemerket da han i juni 1989 i forbindelse med rehabiliteringen og begravelsen av Imre Nagy, statsministeren som ble henrettet etter revolusjonen i 1956, holdt en offentlig tale der han krevde demokrati og tilbaketrekking av sovjetiske styrker fra Ungarn. Orbán deltok i 1989 i rundebordsforhandlingene mellom Kommunistpartiet og den demokratiske opposisjon som fremforhandlet spillereglene for det nye demokratiet.

Partiet Fidesz var de første årene av partiets eksistens et liberalt parti, men dreide i nasjonalkonservativ retning i 1992. Orbán ble valgt til partileder i 1993 og gjennomførte en økt sentralisering av partiet. I 1998-2002 var Viktor Orbán statsminister i en koalisjonsregjering bestående av Fidesz, MDF (Ungarsk demokratisk forum) og FKgP (Uavhengig småbrukerparti).

Etter valgene 2010 fikk Fidesz to tredjedels flertall i det ungarsk parlamentet og Orbán ble statsminister på ny. Dette muliggjorde at partiet kunne utarbeide og vedta en ny konstitusjon uten å måtte konsultere opposisjonen. Begrunnelsen for den nye grunnloven var at landet bare hadde revidert, ikke forkastet, grunnloven som var gyldig før 1990, og at det derfor var behov for en ny grunnlov som tydeliggjør bruddet med kommunistperioden. Valgresultatet i 2014 førte også til to tredjedels flertall for Fidesz i parlamentet, og Orbán fortsetter som statsminister.

Fidesz-regjeringen har gjennomført en rekke tiltak som er omstridt: Flat skatt (16 %), skattelette for barnefamilier, bankskatt, ekstraskatt for multinasjonale selskaper, nasjonalisering av private forsikringsselskaper, innføring av tobakkmonopol og prisregulering av energisektoren. Orbán har blitt kritisert for å være en autoritær leder, og EU mente at deler av den nye grunnloven var i strid med EUs regelverk. Orbán på sin side har kritisert EU for å blande seg inn i Ungarns indre anliggender, men i praksis har regjeringen hans gjennomført de lovendringer EU og andre internasjonale organisasjoner har krevd av landet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.