VAR – Video Assistant Referee

Hoveddommer kan be om å få se VAR før han eller hun tar viktige avgjørelser. Bildet viser Javier Rojas som sjekker VAR før han tildeler straffespark under Copa America i 2019.
VAR
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

VAR, eller videodømming, er et støttesystem for å unngå feilaktige dommeravgjørelser i fotballkamper. VAR blir utført av videodommere som vanligvis sitter i et bakrom på stadion og vurderer avgjørende episoder i kamper via fjernsynsoverføring og eventuelt gjentatte repriser fra flere vinkler. Videodommerne vurderer hendelsene og gir tilbakemelding til hoveddommeren via headset.

Faktaboks

Også kjent som

videodommer, videodømming, VAR

VAR blir hovedsakelig brukt i forbindelse med usikkerhet omkring skåringer, inklusive offsideavgjørelser i forkant, straffe og tildeling av rødt kort, alt begivenheter som har stor innvirkning på kampens videre utvikling og resultat.

Bruk

Det er tre faser innen videodømming:

  1. Hoveddommeren gir beskjed til VAR eller motsatt – videodommerne foreslår for dommeren at en hendelse blir nærmere analysert.
  2. Videodommerne ser igjennom hendelsen på nytt og forteller hoveddommeren hva reprisen viser.
  3. Hoveddommeren bestemmer enten at han eller hun må se nærmere på hendelsen selv eller ta en avgjørelse på grunnlag av den tilgjengelige informasjonen fra videodommerne.

Historikk

VAR ble første gang brukt i et internasjonalt mesterskap i VM for menn i 2018, men utprøvd første gang i den øverste divisjonen i Nederland i sesongen 2012–2013. Systemet blir i dag brukt i den øverste divisjonen i land over hele verden, men er fortsatt ikke innført i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg