Tilskuere samler eiendeler etter ofre for opptøyene på Heysel stadion i 1986.
AP.

Heysel-tragedien er navnet på opptøyene som fant sted i forbindelse med finalen i Serievinnercupen i fotball mellom Juventus og Liverpool 29. mai 1985, der 39 mennesker mistet livet.

På forhånd ble det fra begge lag stilt spørsmål om Heysel stadion i Belgias hovedstad Brussel var rustet til å gjennomføre en kamp med 58 000 tilskuere. Tribunene var bygget i 1920 og fremsto forfalne, men UEFA valgte likevel stadionet som finalearena. Både på forhånd og i ettertid stilte begge lags ledere seg kritiske og undrende til valget.

Opptøyene

Juventus' og Liverpools supportere var adskilt fra hverandre av hovedtribunene, men rett ved siden av de to seksjonene for Liverpools supportere var det avsatt en såkalt nøytral sone, der de fleste billettene var kjøpt opp av Juventus-supportere. Seksjonene var bare adskilt av et tynt og provisorisk gjerde.

Opptøyene startet én time før kampstart ved at engelske supportere begynte å kaste murbiter og løse stener fra tribunen mot Juventus-supporterne i den nøytrale sonen. Liverpool-supporterne brøt deretter igjennom den provisoriske sperringen, slik at det oppsto panikk blant Juventus-supporterne. De ble presset opp mot murveggen på hovedtribunen, som til slutt kollapset. I kaoset døde 39 mennesker, 32 av dem Juventus-supportere.

Kampen ble gjennomført i strid med begge trenernes ønske om at den ikke skulle spilles. Liverpools trener Joe Fagan trakk seg umiddelbart fra trenerjobben samme kveld. Juventus vant kampen 1–0 etter scoring av Michel Platini på straffe.

Etterspill

Det er ingen tvil om at Liverpool-supportere startet opptøyene på Heysel stadion, og 14 av Liverpools supportere ble dømt til seks års fengsel for å ha forårsaket 39 menneskers liv. Men det er også stilt spørsmål om UEFAs rolle, det belgiske politiets forebygging og håndtering av opptøyene samt stadionets forfatning.

Et bakteppe for Heysel-tragedien var Liverpools finaleseier mot AS Roma i Serievinnercupen året før. Kampen gikk i Roma, og både før og etter finalen var det sammenstøt og slåsskamper mellom italienske og engelske supportere, og etter kampen måtte engelske supportere søke tilflukt i den britiske ambassaden. Det er blitt trukket frem at engelske supportere kan ha hatt et hevnmotiv før finalen i Brussel året etter.

Utestengelse

Etter opptøyene på Heysel stadion ble engelske lag utelukket fra europeiske cuper i fem sesonger (fra 1986 til og med 1990), Liverpool i seks år (til og med sesongen 1991). I tillegg til de 14 Liverpool-supporterne som ble dømt til fengsel, ble den belgiske politisjefen Johan Mahieu dømt for manglende forebygging og håndtering av tragedien. Overfor UEFA ble det ikke iverksatt noen represalier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg