Europaligaen, europacupturnering i fotball for menn, arrangert siden 2009 av det europeiske fotballforbundet UEFA. Europaligaen avløste den tidligere UEFA-cupen, som var arrangert fra 1971 og fulgte etter Messebycupen fra 1955. I 1999 ble den europeiske Cupvinnercupen, som var arrangert fra 1961, med i UEFA-cupen.

Kvalifisering til Europaligaen foregår i de nasjonale ligaene og i nasjonale cupturneringer; deltakerne er landenes cupmestre og et antall lag fra ligaene, som regel de nest beste lagene som ikke deltar i kvalifiseringen til Mesterligaen (lagene som blir slått ut i tredje kvalifiseringsrunde til Mesterligaen, får plass i UEFA-cupen). Det europeiske fotballforbundet UEFA tildeler plasser til ulike land etter et sinnrikt seeding-system, og de største landene kan ha med fem lag i UEFA-cupen. Man kan også kvalifisere seg til UEFA-cupen gjennom andre nasjonale turneringer (f.eks. ligacupen i England) eller gjennom Intertoto-cupen, som er en europeisk sommerturnering for klubblag for å holde aktiviteten oppe i tippeselskapene når fotballsesongen i Europa vanligvis tar pause.

Frem til 2004 ble UEFA-cupen spilt som en ren cupturnering, men deretter har turneringen også en form for gruppespill i seg. I perioden 2004–09 var det etter kvalifisering 40 lag med i en gruppespillturnering med åtte grupper med fem lag i hver. Tre lag i hver gruppe gikk videre til 16-delsfinaler; i alt 24 lag. De åtte siste lagene i 16-delsfinalene var gruppetreerne fra Mesterliga-gruppene.

Fra 2009–10 er det i alt 38 lag som kvalifiserer seg til gruppespillet. Sammen med ti lag som taper siste kvalifiseringsrunde til Mesterligaen, blir det i alt 48 lag som møtes i 12 grupper à fire lag. De to beste lagene fra hver gruppe (24 lag) går videre, og sammen med de åtte tredjelagene fra gruppespillet i Mesterligaen spilles vanlig cupspill frem til finalen.

UEFA-cupen har sin forløper i Messebycupen, som ble innstiftet i 1955. De første årene var det bare lag fra «messebyer» (altså byer som arrangerte (handels)messer) som kunne delta, men dette ble raskt endret, og navnet ble også endret til UEFA-cupen i 1971. I 1999 ble Europacupen for cupvinnere (innstiftet 1961) nedlagt, og de nasjonale cupmestrene deltok deretter i UEFA-cupen. Fra sesongen 2009–10 er det offisielle navnet UEFA Europa League eller Europaligaen.

For vinnere av UEFA-cupen og Europaligaen, se tabell over turneringens finaler.

Norske lag har deltatt i UEFA-cupen siden starten, men de har ofte blitt slått ut i innledende runder, og de senere år norske lag hatt vanskeligheter med å kvalifisere seg til hovedturneringen. Brann og Rosenborg nådde 16-delsfinalen i 2007-08.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.