Europaligaen, europacupturnering i fotball for menn, arrangert siden 2009 av det europeiske fotballforbundet UEFA. Europaligaen avløste den tidligere UEFA-cupen, som var arrangert fra 1971 og fulgte etter Messebycupen fra 1955. I 1999 ble den europeiske Cupvinnercupen, som var arrangert fra 1961, med i UEFA-cupen.

Kvalifisering til Europaligaen foregår i de nasjonale ligaene og i nasjonale cupturneringer; deltakerne er landenes cupmestre og et antall lag fra ligaene, som regel de nest beste lagene som ikke deltar i kvalifiseringen til Mesterligaen (lagene som blir slått ut i tredje kvalifiseringsrunde til Mesterligaen, får plass i UEFA-cupen). Det europeiske fotballforbundet UEFA tildeler plasser til ulike land etter et sinnrikt seeding-system, og de største landene kan ha med fem lag i UEFA-cupen. Man kan også kvalifisere seg til UEFA-cupen gjennom andre nasjonale turneringer (f.eks. ligacupen i England) eller gjennom Intertoto-cupen, som er en europeisk sommerturnering for klubblag for å holde aktiviteten oppe i tippeselskapene når fotballsesongen i Europa vanligvis tar pause.

Frem til 2004 ble UEFA-cupen spilt som en ren cupturnering, men deretter har turneringen også en form for gruppespill i seg. I perioden 2004–09 var det etter kvalifisering 40 lag med i en gruppespillturnering med åtte grupper med fem lag i hver. Tre lag i hver gruppe gikk videre til 16-delsfinaler; i alt 24 lag. De åtte siste lagene i 16-delsfinalene var gruppetreerne fra Mesterliga-gruppene.

Fra 2009–10 er det i alt 38 lag som kvalifiserer seg til gruppespillet. Sammen med ti lag som taper siste kvalifiseringsrunde til Mesterligaen, blir det i alt 48 lag som møtes i 12 grupper à fire lag. De to beste lagene fra hver gruppe (24 lag) går videre, og sammen med de åtte tredjelagene fra gruppespillet i Mesterligaen spilles vanlig cupspill frem til finalen.

UEFA-cupen har sin forløper i Messebycupen, som ble innstiftet i 1955. De første årene var det bare lag fra «messebyer» (altså byer som arrangerte (handels)messer) som kunne delta, men dette ble raskt endret, og navnet ble også endret til UEFA-cupen i 1971. I 1999 ble Europacupen for cupvinnere (innstiftet 1961) nedlagt, og de nasjonale cupmestrene deltok deretter i UEFA-cupen. Fra sesongen 2009–10 er det offisielle navnet UEFA Europa League eller Europaligaen.

For vinnere av UEFA-cupen og Europaligaen, se tabell over turneringens finaler.

Norske lag har deltatt i UEFA-cupen siden starten, men de har ofte blitt slått ut i innledende runder, og de senere år norske lag hatt vanskeligheter med å kvalifisere seg til hovedturneringen. Brann og Rosenborg nådde 16-delsfinalen i 2007-08.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.