Målvakt Eddie Läck
I ishockey har målvakten brede leggskinner og ansiktsmaske. Spakhansken er beskyttet med en plate, mens den andre hansken er spesielt utformet til å fange pucken i luften (snapphanske).
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Målvakt er en spiller i en lagidrett som forsvarer sitt lags mål mot at det andre laget skårer. Målvakt brukes blant annet i fotball, håndball, landhockey, ishockey, bandy og vannpolo.

Faktaboks

Også kjent som
keeper, målmann

I alle lagidretter eller lagspill av typen invasjonsspill, altså der motstanderlaget prøver å angripe motstanderlagets banehalvdel og skåre mål, er det vanlig med et forsvar hvor målvakten utgjør bakerste posisjon. Hensikten er å forhindre motstanderlaget å sette ballen eller pucken i mål.

Noen idretter har egne regler for målvakten. I fotball har for eksempel målvakten lov til å ta ballen med hendene. I andre idretter, som ishockey, trenger målvakten ekstra beskyttelse.

Det stilles gjerne spesifikke ferdighetsmessige krav til en målvakt til forskjell fra en utespiller. Hen må være både god «på strek» og «i feltet», og må kunne ta gode taktiske valg. Det skyldes at målvaktens vurderinger gjerne blir avgjørende om det blir skåring eller ikke, og spilleren har dermed stor betydning for kampens utfall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg