Norges idrettsforbund

Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Norges idrettsforbund (NIF) er en norsk idrettsorganisasjon stiftet i 1996 ved sammenslutning av Norges idrettsforbund og Norges olympiske komité. Organisasjonen fikk sitt nåværende navn, Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, da Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund ble nedlagt ved årsslutt i 2007 og de enkelte særforbundene overtok ansvaret for de funksjonshemmede i sin idrett.

Faktaboks

Også kjent som
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, NIF

NIFs medlemmer er norske idrettslag organisert i 55 spesialforbund (særforbund) for ulike idretter eller befolkningsgrupper. Lagene er fordelt på 11 geografiske kretser, men samtidig har særforbundene egne geografiske særkretser. NIF er landets største frivillige organisasjon med cirka 1,7 millioner medlemskap (medlemmer som driver flere idretter telles flere ganger) i over 11 000 idrettslag (2019). Idrettsforbundet er også norsk bindeledd til Den internasjonale olympiske komité (IOC) og ansvarlig for samordningen av norsk toppidrett gjennom avdelingen Olympiatoppen.

Organisasjonens høyeste myndighet er Idrettstinget, som normalt samles hvert fjerde år og blant annet velger nytt idrettsstyre som utøvende organ. Idrettsstyret ledes av en idrettspresident og har 13 medlemmer, deriblant IOCs representant i Norge. Stemmerett på tinget har det sittende idrettsstyre og representanter for kretsene og særforbundene.

NIF eier kurs- og treningssenteret Bardufosstun i Troms og Toppidrettsenteret i Oslo. Virksomheten finansieres først og fremst ved NIFs andel av overskuddet fra Norsk Tipping, øremerkede offentlige tilskudd, samt toppidrettens sponsorer og samarbeidsavtaler med næringslivet. Administrasjonen befinner seg i Idrettens Hus ved Ullevaal Stadion, Oslo. NIF utgir meldingsbladet Norsk Idrett.

Historikk

Forløperen til Norges Idrettsforbund ble stiftet 15. mars 1861 som Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug, i 1910 avløst av Norges Riksforbund for Idræt og i 1919 av Norges Landsforbund for Idrett. Landsforbundet og Arbeidernes Idrettsforbund (stiftet 1924) ble i 1940 enige om sammenslutning, og Norges idrettsforbund ble konstituert i 1946. Norges idrettsforbund og Norges olympiske komité hadde felles president fra 1994 til de ble sammenslått i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg