Faktaboks

Ada Hegerberg

Ada Martine Stolsmo Hegerberg

Født
10. juli 1995, Sunndalsøra
Ada Hegerberg
Ada Hegerberg i 2017.
Ada Hegerberg
Av /NTB scanpix.
Ada Hegerberg og Ellen White
Ada Hegerberg (Norge, rød drakt) og Ellen White (England, hvit drakt) under EM i 2022.
Ada Hegerberg og Ellen White
Av /NTB.

Ada Hegerberg er en norsk fotballspiller, ansett som en av verdens beste i sporten. Hun spiller spiss for det norske landslaget og den franske klubben Olympique Lyonnais i Lyon. Hun vant Mesterligaen med Lyon fem år på rad fra 2016 til 2020 samt i 2022. I 2018 fikk hun Ballon d'Or Feminin (Gullballen), ble altså kåret til verdens beste kvinnelige fotballspiller. Dette var første gang prisen ble utdelt på kvinnesiden. Hegerberg er den første nordmannen – mann eller kvinne – som har fått prisen.

Hegerberg debuterte på seniorlandslaget i 2011. I 2013 vant de EM-sølv. Hun trakk seg fra landslaget etter EM 2017. Det var etter skuffende resultat i EM og uenighet med ledelsen om strategi under mesterskapet. I 2022 meldte Hegerberg seg på nytt tilgjengelig for å spille på landslaget.

Hegerberg spilte alle Norges kamper under EM i 2022 og to av kampene i VM 2023. I EM ble Norge utslått i gruppespillet. I VM 2023 ble Hegerberg skadet under oppvarmingen til Norges andre kamp, men kom inn som innbytter i åttedelsfinalen. Der tapte Norge 1–3 for Japan og ble slått ut av turneringen.

Ada Hegerberg er gift med den norske fotballspilleren Thomas Rogne. Hun er søsteren til fotballspilleren Andrine Hegerberg.

Fakta

  • Antall landskamper: 78. Mål: 43
  • Antall kamper på aldersbestemte landslag (2009–2012): 37. Mål: 26
  • Klubber: Kolbotn (2010–2011), Stabæk (2012), Turbine Potsdam (2013–2014), Olympique Lyonnais (Lyon) (2014–)
  • Antall mål i Mesterligaen pr. juli 2023 (rekord): 59
  • Ungdomsklubb: Sunndal IF

Spillestil

Hegerberg er en spiss med et komplett sett av ferdigheter. Hun er i verdenstoppen når det kommer til avslutninger, uavhengig av hvilket ben det skytes med. Samtidig er hun meget god i luften og har skåret mange mål med hodet. Hun fungerer både som møtende spiss og bakromsspiss.

Karriere

Ada Hegerberg
Ada Hegerberg mottok som første kvinne noensinne den franske prisen Ballon d'Or i 2018.
Ada Hegerberg
Av /NTB Scanpix.

Hegerberg vokste opp i en fotballfamilie på Sunndalsøra, der moren Gerd tidligere spilte for Trondheims-Ørn i den norske Toppserien og faren Stein Erik spilte for Sunndal IF i førstedivisjon. Hennes to år eldre søster, Andrine, spilte allerede for Sunndal IF da seks år gamle Ada startet med organisert fotball for samme klubb. Det tok noen år, der hun blant var innom håndball, før hun forsto at det var fotball som gjaldt for henne også. Søstrene gikk gradene i Sunndal, der de begge spilte for guttelagene.

Familien flyttet til Kolbotn utenfor Oslo i 2007, og søskenparet begynte å spille for Kolbotn IL. Hegerberg har uttalt at egentreningen utenom den organiserte fotballen i denne tiden utgjorde grunnlaget for hennes fremtidige suksess.

Hun debuterte for Kolbotn IL i Toppserien som 16-åring og ble den yngste spilleren som har skåret hat-trick i den øverste divisjonen, noe hun gjorde på syv minutter mot serieleder Røa. Hegerberg spilte tre sesonger i Kolbotn IL sammen med søsteren Andrine. Der oppnådde de bronse i Toppserien i 2010 og 2011, før de begge signerte for Stabæk våren 2012. Med Stabæk vant Hegerberg-søstrene cupfinalen i 2012, der Ada Hegerberg skåret hat-trick i første omgang, samt sølv i Toppserien, der hun ble toppskårer med 25 mål på 18 kamper. I denne perioden ble Ada Hegerberg tildelt «Statoils unge talentpris» to ganger samt kåret til «Årets komet» av Serieforeningen for kvinnefotball.

Vinteren 2013 signerte begge søstrene for klubben Turbine Potsdam i Tyskland. Ada skåret i debuten og endte opp med 11 mål på 25 kamper i en sesong der laget tok sølv i både Bundesliga og den tyske cupen. Etter en sesong med Turbine Potsdam, der hun mistrivdes sterkt grunnet en autoritær trener, valgte hun å signere for franske Olympique Lyonnais sommeren 2014. Hun spilte dermed for første gang i en annen klubb enn søsteren Andrine, som gikk til IFK Göteborg på samme tid. Debutsesongen i Lyon ble en suksess med 26 mål på 22 kamper, der Lyon i 2015 vant både den franske toppserien og den franske cupen. I cupfinalen skåret Hegerberg utligningsmålet i finalen mot Montpellier.

Den påfølgende sesongen ble en enda større suksess, da Lyon vant «the treble» med klubbens tiende strake seriemesterskap samt den franske cupen og Mesterligaen. Hegerberg ble toppskårer i serien med 33 mål på 21 kamper og i Mesterligaen med 13 mål, hvorav det ene kom mot VfL Wolfsburg i finalen. Denne sesongen ble hun kåret til årets spiller i Lyon og «Årets kvinnelige spiller i Europa» av UEFA etter en sesong med totalt 54 mål.

Sesongen 2016–2017 vant Lyon the treble igjen, og Hegerberg delte toppskårertittelen i ligaen med sin franske klubbkollega Eugénie Le Sommer, begge med 20 mål hver i klubbens 11. strake seriemesterskap. De slo Paris Saint-Germain på straffesparkkonkurranse i den franske cupfinalen og samme lag i Mesterliga-finalen noen uker senere – også det på straffespark. Etter sesongslutt ble hun kåret til «Women’s Footballer of the Year» av BBC.

Sesongen 2017–2018 ble også en suksess. Hegerberg ble toppskårer i ligaen for tredje år på rad med 31 mål, da Lyon tok sitt 12. strake seriemesterskap og vant Mesterliga-finalen, nok en gang mot VfL Wolfsburg. Der skåret Hegerberg målet som gjorde henne til den mestskårende kvinnen i Mesterligaen noensinne med sine 15 mål i én sesong, i en kamp Lyon vant 4–1 etter ekstraomganger. Etter sesongen vant hun Ballon d’Or Feminin.

Sesongen 2018–2019 ble igjen en stor suksess med enda en «treble». Lyon vant sitt 13. strake seriemesterskap, og Hegerberg skåret 20 mål, to mindre enn toppskårer Marie-Antoinette Katoto (1998–). Lyon vant også den franske cupfinalen der Lille ble slått 3–1, samt klubbens fjerde strake Mesterliga-seier, der Barcelona måtte se seg slått etter at Hegerberg skåret hat-trick i første omgang av en kamp som til slutt endte 4–1. I mai 2019 ble Hegerberg tildelt BBCs pris «Women’s Footballer of the Year» for andre gang.

I januar 2020 fikk hun en korsbåndskade og var først tilbake på banen i begynnelsen av oktober 2021.

Meritter med landslaget

Hegerberg vant EM-sølv med det norske landslaget i 2013 etter 0–1-tap for Tyskland i finalen.

Etter at Norge ble sist i gruppespillet under EM i 2017 med null poeng, ingen skårede mål og fire baklengs, trakk hun seg fra videre spill på landslaget etter interne konflikter med forbundet og landslagstrener Martin Sjögren. I mars 2022 ble det meldt at konflikten var et tilbakelagt stadium og at Hegerberg var tilbake på landslaget.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg