Zürich - by

Elven Limmat renner gjennom Zürich. Til venstre i bildet sees Peterskirken med det som skal være Europas største klokkeskive (8,7 m i diameter).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Zürich er en by i Sveits, hovedstad i kanton Zürich. Den ligger omkring nordenden av Zürichsee og øvre del av Limmat, utløpet fra sjøen; 410 meter over havet. Zürich har 402 800 innbyggere (2017), 1 354 100 med forsteder (agglomerasjonen Zürich) og er med det Sveits' klart største by.

Faktaboks

uttale:
tsˈy:rikj

Næringsliv og samferdsel

Zürich er landets viktigste handels- og finanssenter, og her har en rekke industriforetak, banker og forsikringsselskaper sine hovedkontorer.

Zürich er også et viktig kommunikasjonssenter med vei- og jernbaneforbindelse til Frankrike, Tyskland, Østerrike og Italia, og elleve kilometer nord for bysenteret ligger den internasjonale lufthavnen Kloten.

Byen er videre kulturelt senter for det tysktalende Sveits, med blant annet universitet fra 1838 og en internasjonalt fremstående teknisk høyskole fra 1855 (Eidgenössische Technische Hochschule; ETH). Byen har betydelig forlagsvirksomhet, og er det viktigste senter for maskin-, papir- og grafisk industri i Sveits.

Bybeskrivelse

På begge sider av Limmat ligger den maleriske gamlebyen med trange gater, idylliske plasser, broer og kirker. På høyre bredd ligger kirken Grossmünster, der Ulrich Zwingli startet sitt reformasjonsarbeid, påbegynt på 1000-tallet, fullført med de to vesttårnene først på slutten av 1400-tallet. På venstre bredd ligger Fraumünster (1100- til 1300-tallet) med kirkevinduer malt av Marc Chagall, og Wasserkirche (1479–1484) med Zwingli-museum. Viktigste forretningsgate er Bahnhofstrasse, som ligger på vestre bredd.

Vest for gamlebyen ligger den moderne bybebyggelsen; ved hovedjernbanestasjonen i nord finner vi Schweizerisches Landesmuseum. Øst for gamlebyen ligger universitetet med naturhistoriske museer, den tekniske høyskolen ETH, kantonhospitalet og diverse forsikringsinstitusjoner. I sør ligger konserthus, teatre og operaen. På østbredden ligger ellers flere betydelige kunstmuseer, blant annet Kunsthaus Zürich som har den største Munch-samlingen utenfor Norge.

Byen har et omfattende og meget tett sporvognsnett som foruten de sentrale strøkene sammen med lokaltogene også dekker de nyere boligområdene i de høyereliggende områdene nær bykjernen og langs Zürichsee. Zürich har norsk generalkonsulat.

Historie

Zürich har sitt navn etter kastellet Turicum fra romersk tid, etablert i år 15 fvt. På 1200-tallet ble byen befestet og fikk status som fri riksstad i 1215. I 1336 oppnådde medlemmene av håndverkerlaugene likestilling med adelen etter at de hadde stormet rådhuset, og i 1351 sluttet byen seg til Edsforbundet. Byen erobret stadig nye områder og ble den viktigste bykantonen ved siden av Bern. I 1523 innførte Ulrich Zwingli reformasjonen i Zürich, og i årene som fulgte ble det stadig tettere bånd mellom kirken og byens myndigheter. Landdistriktene i kanton Zürich var til 1798 underlagt byen uten at befolkningen her hadde politiske rettigheter; demokratisk forfatning ble innført først i 1869.

Zürich ble for alvor et internasjonalt senter for industri og finansvesen etter etableringen av byens børs i 1877. Før og under både første og andre verdenskrig ble byen et tilfluktssted for politisk forfulgte, særlig fra Russland og Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg