Mesterligaen, Champions League, fotballturnering startet i 1992 av det europeiske fotballforbundet UEFA. Mesterligaen avløste den tidligere europacupen for serievinnere, i Norge under navnet Serievinnercupen. Mesterligaen har utviklet seg til å bli en av verdens mest prestisjefylte turneringer og bidratt til å gjøre toppklubbene i Europa enda mer attraktive for spillerne.

Her ligger det en oversikt over finalekampene og vinnerne av Serievinnercupen og Mesterligaen.

I motsetning til den tidligere Serievinnercupen er Mesterligaen åpen for flere lag fra hvert land. Etter UEFAs seeding-system kan det være inntil fire lag fra hvert land med i turneringen (tittelforsvareren har friplass og kan føre til at det blir fem). Det foretas kvalifisering i inntil tre kvalifiseringsrunder, der nasjonene med den sterkeste seedingen først kommer inn i andre eller tredje runde.

Kvalifiseringsreglene har stadig endret seg. Fra sesongen 2009–10 kommer i alt 21 lag rett fra ligaene (tre fra England, Italia og Spania, to fra Frankrike, Tyskland og Russland samt seriemestrene fra seks andre land basert på UEFA-rankingen. I tillegg får tittelforsvareren plass, noe som betyr at bare ti lag kvalifiserer seg gjennom i alt tre kvalifiseringsrunder.

I gruppespillet er det til sammen åtte grupper med fire lag som spiller full serie; de to beste går videre til åttedelsfinaler, tredjelaget går inn i Europaligaen (tidligere UEFA-cupen/cupvinnercupen). Resten av turneringen foregår som cupspill med hjemme- og bortekamp frem til finalen. Finalekampen avholdes i slutten av mai på et stadion som blir tildelt arrangementet flere år før turneringen.

Mesterligaen har en egen fanfare, The Champions, komponert av den britiske komponisten Tony Britten i 1992 og med tekst på engelsk, tysk og fransk. Fanfaren er basert på Georg Friedrich Händels kroningshymne Zadok the Priest (1727).

Mesterligaen startet i 1992 og avløste den tidligere serievinnercupen, som besto av ligamestrene fra alle land i UEFA. Mesterligaen åpnet for flere deltakere fra samme land. Første sesong var det to grupper i gruppespillet, der vinnerne møttes i finalen. Fra 1993 gikk de to beste lagene videre til semifinale, og året etter ble det fire grupper der de to beste gikk til kvartfinaler. Fra sesongen 1997–98 var det seks grupper, der vinnerne og de to beste toerne gikk til kvartfinalene. Dette ble igjen endret fra sesongen 1999/2000, da det ble åtte grupper med fire lag, der de to beste gikk videre til et nytt gruppespill med fire grupper, hvorfra de to beste igjen gikk til kvartfinaler. Dette førte til at finalelagene spilte i alt 15 kamper (pluss evt. kvalifisering), noe som ble i meste laget. Siden sesongen 2003/04 har det derfor vært åtte grupper med fire lag; to har gått videre til cupspill etterpå (åttendedelsfinaler, kvartfinaler, semifinaler og finale).

Rosenborg har vært det dominerende norske laget i Mesterligaen og nådde kvartfinalen i sesongen 1997–98 (tapte for Juventus). Rosenborg har deltatt i gruppespillet hele 11 ganger (1995/96–2002/03, 2004/05–2005/06 og 2007/08) og er med det en av de mest erfarne mesterligaklubbene i Europa. Det eneste andre norske laget som har deltatt i gruppespillet, er Molde, i sesongen 1999/2000. Øvrige deltakende norske lag er alle blitt slått ut i kvalifiseringen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.