Mesterligaen

Mesterligaen, Champions League, er en fotballturnering for herrer som ble startet i 1992 av det europeiske fotballforbundet UEFA. Mesterligaen er en av verdens mest prestisjefylte turneringer og har bidratt til å gjøre toppklubbene i Europa enda mer attraktive for spillerne.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk: Champions League
tidligere: Serievinnercupen

Mesterligaen avløste den tidligere europacupen for serievinnere, startet i sesongen 1955–1956, i Norge kjent under navnet Serievinnercupen.

Mesterligaen for kvinner ble første gang spilt i sesongen 2001–2002.

Her er oversikten over vinnere av Mesterligaen for menn og kvinner.

Kvalifisering

I motsetning til den tidligere Serievinnercupen er Mesterligaen åpen for flere lag fra hvert land. Etter UEFAs seeding-system kan det være inntil fire lag fra hvert land med i turneringen. Tittelforsvareren har friplass og kan føre til at det blir fem. Det foretas kvalifisering i inntil tre kvalifiseringsrunder, der nasjonene med den sterkeste seedingen først kommer inn i andre eller tredje runde.

Kvalifiseringsreglene har stadig endret seg. Fra sesongen 2009–2010 kommer i alt 21 lag rett fra ligaene; tre fra England, Italia og Spania, to fra Frankrike, Tyskland og Russland, samt seriemestrene fra seks andre land basert på UEFA-rankingen. I tillegg får tittelforsvareren plass, noe som betyr at bare ti lag kvalifiserer seg gjennom i alt tre kvalifiseringsrunder.

Organisering

I gruppespillet er det til sammen åtte grupper med fire lag som spiller full serie. De to beste går videre til åttedelsfinaler, tredjelaget går inn i Europaligaen (tidligere kalt UEFA-cupen/cupvinnercupen). Resten av turneringen foregår som cupspill med hjemme- og bortekamp frem til finalen. Finalekampen avholdes i slutten av mai på et stadion som blir tildelt arrangementet flere år før turneringen.

Historikk

Mesterligaen startet i 1992 og avløste den tidligere Serievinnercupen, som besto av ligamestrene fra alle land i UEFA. Mesterligaen åpnet for flere deltakere fra samme land.

Første sesong var det to grupper i gruppespillet, der vinnerne møttes i finalen. Fra 1993 gikk de to beste lagene videre til semifinale, og året etter ble det fire grupper der de to beste gikk til kvartfinaler. Fra sesongen 1997–1998 var det seks grupper, der vinnerne og de to beste toerne gikk til kvartfinalene. Dette ble igjen endret fra sesongen 1999/2000, da det ble åtte grupper med fire lag, der de to beste gikk videre til et nytt gruppespill med fire grupper, hvorfra de to beste igjen gikk til kvartfinaler. Dette førte til at finalelagene spilte i alt 15 kamper, pluss eventuell kvalifisering, noe som ble i meste laget. Siden sesongen 2003/04 har det derfor vært åtte grupper med fire lag; to har gått videre til cupspill etterpå (åttendedelsfinaler, kvartfinaler, semifinaler og finale).

Norsk deltakelse

Rosenborg har vært det dominerende norske laget i Mesterligaen og nådde kvartfinalen i sesongen 1997–1998, der de tapte for Juventus. Rosenborg har deltatt i gruppespillet hele 11 ganger (1995/1996–2002/2003, 2004/2005–2005/2006 og 2007/2008) og er med det en av de mest erfarne mesterligaklubbene i Europa. Det eneste andre norske laget som har deltatt i gruppespillet er Molde, i sesongen 1999/2000. Øvrige deltakende norske lag er alle blitt slått ut i kvalifiseringen.

Fanfare

Mesterligaen har en egen fanfare, The Champions, komponert av den britiske komponisten Tony Britten i 1992 og med tekst på engelsk, tysk og fransk. Fanfaren er basert på Georg Friedrich Händels kroningshymne Zadok the Priest (1727).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg