Faktaboks

Diego Maradona

Diego Armando Maradona

Uttale
maradˈona
Født
30. oktober 1960, Lanús, Buenos Aires, Argentina
Død
25. november 2020, Tigre, Buenos Aires, Argentina
Diego Maradona
Diego Maradona i ferd med å score et av VM-historiens mest legendariske mål etter å ha driblet seg fra egen banehalvdel i kvartfinalen mot England i 1986.
Diego Maradona
AP.

Diego Maradona var en fotballspiller fra Argentina som blir regnet for den beste spilleren i sin samtid, og som av mange blir sett som den aller beste offensive spilleren noensinne. Han ble verdensmester med Argentina i 1986 og var tapende finalist i 1990.

I klubbfotballen gjorde Maradona seg mest bemerket i italienske Napoli, der han spilte mellom 1984 og 1991. Med Maradona som den ubestridte stjernespilleren vant Napoli den italienske serien to ganger i perioden, i tillegg til UEFA-cupen.

Maradona ble i en kåring arrangert av FIFA utropt til 1900-tallets beste fotballspiller sammen med Pelé.

Spillestil

Maradonas foretrukne posisjon på banen var i den såkalte 10-er-rollen, mellom spiss og midtbane, men han hadde i realiteten en fri rolle store deler av karrieren.

Maradona hadde en fenomenal nær-teknikk og spilleforståelse. Han var en ballkunstner med en utrolig kroppsbeherskelse og et rykk som kunne endre dynamikken i kampene og nærmest avgjøre dem på egenhånd. Det var svært vanskelig å ta fra han ballen med lovlige midler når han satte i gang et angrep eller valgte å holde på den for enten å få ned tempo eller vente på pasnings-alternativer. Med sin presise venstrefot noterte han seg for en rekke spektakulære mål fra alle mulige vinkler og distanser. I tillegg til å være en av tidenes beste frispark-skyttere, var han også en uselvisk lagspiller som med sine presise pasninger satte opp andre spillere og samtidig bidro i den defensive jobbingen.

Maradona viste også en utrolig intensitet og lidenskap i kampsituasjon. Dette smittet over på medspillere og var samtidig en viktig årsak til hans enorme popularitet på klubb- og landslag.

Bakgrunn

Maradona vokste opp i en søskenflokk på åtte i gaten Azamor Street i Villa Fiorito, et slumområde i utkanten av Buenos Aires. Moren til Diego Maradona, Dalma Salvadora Franco, var hjemmeværende mens faren, Diego Maradona Senior, jobbet på fabrikk og som murer. Diego Maradona Senior slet med å brødfø familien, og i ung alder måtte Diego Maradona ta seg jobb for å bidra til familieøkonomien. En av jobbene Diego Maradona hadde var å samle inn søppel til gjenvinning. Maradonas har uttalt at det å kunne kjøpe et hus til sine foreldrene var selve drivkraften for spille fotball.

Diego og hans to yngre brødre, Hugo og Raúl, begynte tidlig å spille fotball og fikk etter hvert alle kamper i den argentinske toppdivisjonen. I barneårene begynte Maradona å spille for Los Cebollitas som var en del av Argentinos Juniors. Med Maradona på laget skal Los Cebollitas ha gått ubeseiret gjennom 136 kamper.

Klubbkarriere

Argentinos Juniors

I 1974 skrev Maradona under for Argentinos Juniors i Buenos Aires. 20. oktober 1976 fikk han sin debut for A-laget, bare femten år gammel. En av Maradonas mest minnerike kamper for Argentinos Juniors var da de møtte byrival Boca Juniors i 1980. Argentinos Juniors, som er en langt mindre klubb enn Boca Juniors, vant kampen 5–3. Maradona skåret fire av målene.

Maradona står oppført med 116 mål på 166 kamper for Argentinos Juniors.

Boca Juniors

Diego Maradona
Diego Maradona er den mest legendariske spilleren i Boca Juniors historie.
Av /AP.

I 1981 ble Maradona klar for «arbeiderklasseklubben» Boca Juniors. Boca Juniors erkerival er River Plate som også er fra Buenos Aires. River Plate regnes for de bemidledes lag. Maradona, med sin bakgrunn fra slumområdene i hovedstaden, passet godt inn i Boca Juniors sin «arbeiderklasseidentitet» og på Boca Juniors sin hjemmebane, La Bombonera, ble Maradona raskt en publikumsfavoritt. Boca Juniors vant seriemesterskapet den ene sesongen Maradona var i klubben.

FC Barcelona

Maradona signerte for FC Barcelona 4. juni 1982. Katalanerne betalte Boca Juniors fem millioner pund. Dette var datidens dyreste overgang mellom to klubber. Selv om Maradona raskt fikk en dominerende rolle i Barcelona og imponerte, var også oppholdet preget av skader og utenomsportslige hendelser.

Han debuterte for Barcelona i en kamp mot Valencia september 1982. Maradona skåret i debuten. På de 13 første kampene noterte han seg for 6 mål, men i desember 1982 fikk han påvist hepatitt og ble ute fra fotballen frem til mars 1983. I juni 1983 var Maradona med på å sikre Barcelona seieren i Copa del Rey finalen mot erkerivalen Real Madrid.

Under en kamp mellom Barcelona og Athletic Club i september 1983 taklet Andoni Goikoetxea, som ble kalt «slakteren fra Bilbao», Maradona så hardt at han brakk ankelen og ble ute fra fotballen i flere måneder.

Et år etter den alvorlige taklingen møtte Athletic Club og Barcelona hverandre i Copa del Rey finalen på Santiago Bernabéu i Madrid. Athletic Club vant kampen 1-0. Det finalen huskes best for, er et voldsomt slagsmål som begynte etter at dommeren blåste av kampen. Maradona startet det hele med å sparke ned Athletic Clubs innbytter Miguel Sola. Hendelsen førte til at det spanske fotballforbundet utstengte Maradona i tre måneder. Copa del Rey-finalen ble den siste kampen han spilte for FC Barcelona. På 75 kamper hadde han skåret 45 mål for klubben.

SSC Napoli

Diego Maradona ikledd Napoli-drakt og med knyttede never feirer seriemesterskapet i 1987.
Maradona feirer Napolis første ligagull i italiensk fotball i 1987.
Diego Maradona
Av /AP/NTB.

Da Maradona forlot Barcelona sommeren 1984 til fordel for Napoli, ble det på ny satt overgangsrekord. Napoli skal ha betalt Barcelona 6,9 millioner pund. 5. juli 1984 ble Maradona presentert som Napoli-spiller foran 75 000 tilskuere på Stadio San Paolo. Napoli ble regnet som en av Europas fattigste byer på 1980-tallet da Maradona kom til klubben. Juventus og Napoli var to kontraster i italiensk fotball. Juventus representerte det rike industrialiserte nord. De var eid av Fiat- konsernet, mens Sør-Italia som Napoli var en del av, i større grad fikk sine inntekter fra jordbruket.

I Maradonas første sesong for Napoli (1984/1985) endte de på en åttendeplass i ligaen. Sesongen etter (1985/1986) begynte laget å ta form og sikret seg en tredjeplass. En av de mest omtalte kampene denne sesongen var en hjemmekamp mot erkerivalen Juventus 3. november 1985. Napoli, som ikke hadde slått Juventus på 12 år, vant kampen 1–0 etter et frisparkmål av Maradona.

10. mai 1987 møttes Napoli og Fiorentina på Stadio San Paolo. Med uavgjort ville Napoli sikre seg seriemesterskapet for sesongen 1986/1987. Kampen endte 1–1, og Napoli ble seriemester for første gang i klubbens historie. Samme sesong vant de også den italienske cupen og sikret seg med det The double.

De to påfølgende sesongene ble det andreplass i ligaen. Sesongen 1989/1990 ble Napoli igjen seriemester, og i 1991 sikret de seg seieren i den italienske supercupen.

Seier i UEFA-cupen blei sikre i 1989 etter at tyske Stuttgart ble slått i finalen.

Selv om Maradona, som bar drakt nummer 10, var i en klasse for seg store deler av tiden han var i Napoli, hadde laget også andre spillere som holdt høy kvalitet. Brasilianerne Antônio Careca og Alemão, samt italienerne Fernando de Napoli, Ciro Ferrara og Gianfranco Zola fikk også sentrale roller i laget.

Nedturen

På tross av både oppturer og nedturer i Napoli ble han enormt populær i klubben og blant dens tilhengere. Da han signerte for Napoli kom han hjem til sine egne. At Maradona greide å innfri napolitanernes drøm om å vinne scudetto (det italienske ligamesterskapet) resulterte i en voldsom heltedyrkelse av han.

Maradona begynte å bruke kokain da han var i Barcelona. Dette misbruket fortsatte i Napoli og da de vant serien i 1990, hadde han utviklet store rusproblemer. Selv om han elsket folket og klubben, uttalte han seinere at det å hele tiden bli fulgt av journalister og folkemengder hver gang han gikk ut av huset, drev han til vanvidd. Mens han var i Napoli fikk han også en sønn utenfor ekteskap, og han har blitt beskyldt for å hatt kontakt med Camorra-mafiaen. I 1991, mens han spilte for Napoli, ble han utestengt fra all fotball i 15 måneder på grunn av kokainbruk. Utestengelsen markerte slutten på karrieren i Napoli.

Maradona ble stående med 259 kamper 115 mål for Napoli.

Sevilla FC

Etter femten måneders utestengelse fra fotball ble Maradona hentet til Sevilla i 1992. Det var Carlos Bilardo, Argentinas manager under VM i 1986, som da var Sevillas manager. I Sevilla spilte Maradona på midtbanen sammen med landsmannen Diego Simeone. Etter én sesong for Sevilla forlot han Andalucía i 1993. Maradona skåret 7 mål på 29 kamper for Sevilla.

Tilbake til Argentina

Etter å ha spilt for europeiske klubber i 11 år, vendte han tilbake til hjemlandet i 1993. Her spilte han for Club Atlético Newell's Old Boys fra 1993 til 1995 og Boca Juniors årene 1995–1997.

Landslagskarriere

Diego Maradona
Diego Maradona bruker armen for å score i duell med Englands Peter Shilton i VM i Mexico i 1986. Målet er et av de aller mest omstridte i VM-historien.
Diego Maradona
AP/NTB.

I 1979 ble Maradona verdensmester for U-20-landslaget til Argentina da de slo Sovjetunionen i mesterskapets finale. Maradona ble kåret til turneringens beste spiller og mottok prisen Gullballen. Lionel Messi og Diego Maradona er de eneste spillerne som både har vunnet Gullballen (i VM) både for U20 og seniorer.

Maradona debuterte på det argentinske A-landslaget i en vennskapskamp mot Ungarn 27. februar 1977, seksten år gammel. Han deltok under VM i 1982, 1986, 1990 og 1994.

Midtbanespilleren står oppført med 91 kamper og 34 mål for Argentina

VM i Spania i 1982

Maradona ble utelatt fra Argentinas tropp til VM på hjemmebane i 1978. I VM 1982 røk Argentina ut for Brasil, i en kamp Maradona ble utvist. Mesterskapets store profiler var Rossi, Zico og Socrates. Maradona rakk ikke å sette sitt preg på mesterskapet slik han skulle gjøre fire år senere.

VM i Mexico i 1986

Aldri har en spiller dominert et verdensmesterskap på samme måte som Maradona gjorde under VM i Mexico i 1986.

22. juni 1986 møttes Argentina og England på Azteca stadion i Mexico City. 114 580 tilskuere fulgte denne kvartfinalen, som blir regnet for å være en av tidenes beste fotballkamper. Kampen fant sted bare fire år etter at Falklandskrigen var over, noe som var med på å gi dette oppgjøret en ekstra nerve.

Engelskmennene dominerte første omgang. I kampens 51. minutt skåret Maradona, som var lagets kaptein, med hånda. Den tunisiske dommeren Al Bin Nasser godkjente målet tross store protester fra de engelske spillerne. Målet har blitt omtalt som «Guds hånd».

I det 55. minutt mottok Maradona ballen feilvendt på egen banehalvdel. Med elleve treff på ballen driblet han seg forbi fem engelske spillere før han skåret mot målvakt Peter Shilton. Under en avstemning i regi av FIFA, ble denne skåringen kåret til 1900-tallets flotteste mål.

I denne kvartfinalen mot England, som til slutt endte 2-1 til Argentina, skåret Maradona begge Argentinas mål. Det samme gjorde han i semifinalen mot Belgia. I finalen møtte Argentina Vest-Tyskland. Da stillingen var 2–2, hadde Maradona den avgjørende pasningen (assist) til landsmannen Jorge Burruchaga, som skåret 3–2-målet. Argentina ble verdensmester for andre gang i historien. Maradona var turneringens store spiller.

VM i Italia i 1990

I semifinalen møtte Argentina vertsnasjonen Italia. Det sto 1–1 etter full tid. Argentina slo Italia 4–3 i straffespark konkurransen. Maradona skåret på sitt forsøk. Finalen ble spilt på Olympiastadion i Roma. Argentina møtte igjen Vest-Tyskland. Tyskerne ble tildelt straffe mot slutten av andre omgang som Andreas Brehme skåret på. Vest-Tyskland vant kampen 1–0.

VM i USA i 1994

Foto av Diego Maradona

Maradona blir plukket ut til dopingtest etter kampen mot Nigeria i USA-VM i 1994. Maradona testet positivt og ble utestengt fra fotballen.

Foto av Diego Maradona
AP/NTB.

Mellom de to verdensmesterskapene i 1990 og 1994 hadde Maradona blant annet vært utestengt fra all fotball i femten måneder for bruk av narkotika. Karrieren var på hell og han hadde forlatt Europa for å spille i hjemlandet.

Til VM i 1994 hadde Argentina et svært spennende lag. Fernando Redondo og Maradona var den offensive drivkraften på midtbanen. Diego Simeone skulle gjøre ryddejobben og på topp hadde de Gabriel Batistuta og Claudio Caniggia.

I den første gruppespill-kampen imponerte Argentina med 4–0-seier over Hellas. Maradona, som var kaptein, skåret et av målene. Neste kamp som var mot Nigeria vant Argentina 2-1. Etter kampen ble Maradona tatt ut til dopingkontroll. Han testet positivt på efedrin og ble utestengt fra mesterskapet. Kampen mot Nigeria 25. juni 1994 ble hans siste landskamp.

Managerkarriere

Etter endt spillerkarriere prøvde Maradona seg som trener i hjemlandet, men uten hell. I 1995 trente han Racing Club. I perioden 2008–2010 trente han Argentinas herrelandslag. Han trakk seg fra stillingen i kjølvannet av at Argentina tapte 0–4 for Tyskland i kvartfinalen under VM i Sør-Afrika i 2010. Etter at han forlot jobben som landslagstrener, trente han Al Wasl FC (2011–2012) og Al-Fujairah Sports Club (2017–2018) som begge hører til på Den arabiske halvøy.

Utmerkelser

I år 2000 gjennomførte FIFA en avstemning på internett for å kåre den beste fotballspilleren på 1900-tallet, og Maradona fikk flest stemmer. Da FIFA skjønte hvordan avstemningen gikk, endret de på reglene og opprettet en ekspertjury som stemte fram Pelé som århundrets beste fotballspiller. Dette førte til enorme protester, som resulterte i at FIFA vedtok at prisen skulle deles mellom Maradona og Pelé.

Bortgang og heder

Maradona døde 25. oktober 2020 etter å ha fått et hjerteinfarkt. I forbindelse med Maradonas bortgang erklærte Argentinas president Alberta Fernández tre dagers landesorg. En hel fotballverden var preget av dødsfallet.

Argentinos Juniors sin hjemmebane heter Estadio Diego Armando Maradona. I Napoli er det veggmalerier flere steder i byen og bare noen dager etter Maradonas bortgang ble det bestemt at Stadio Sao Paulo, Napolis hjemmebane, skulle bytte navn til Stadio Diego Armando Maradona. Drakt nummer 10, som Maradona brukte gjennom hele karrieren i Napoli, er fredet. Ligacupen i Argentina fikk også Maradonas navn, etter hans bortgang.

Real Madrid sine fans skal to ganger ha reist seg på Estadio Santiago Bernabeu og klappet for spillere fra FC Barcelona. Det har bare skjedd med Ronaldinho og Diego Maradona

Meritter

Argentina

  • Gull VM i Mexico (1): 1986
  • Sølv VM i Italia (1): 1990

SSC Napoli

  • Serie A (2): 1987, 1990
  • Coppa Italia (1): 1987
  • Supercoppa Italiana (1): 1991
  • UEFA-cupen (1): 1989

FC Barcelona

  • Copa del Rey (1): 1982/1983
  • Copa de la Liga (1): 1983
  • Supercopa de España (1): 1983/1984

Boca Juniors

  • Argentinsk seriemester (1): 1981

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg