Garrincha

Faktaboks

Garrincha
Manuel Francisco dos Santos
Uttale
garrˈincha
Født
28. oktober 1933, Magé, Brasil
Død
20. januar 1983, Rio de Janeiro, Brasil
Garrincha, 1962
Av .

Artikkelstart

Garrincha var en brasiliansk fotballspiller som hadde posisjonen høyre kant for Brasils landslag og en rekke brasilianske klubber.

Garrincha, som vant to fotball-VM med Brasil, var en drible-mester og ballkunstner som regnes blant de aller beste brasilianske offensive spillerne gjennom tidene. Få høyre-kanter i internasjonal fotball har utmanøvrert så mange venstrebacker og midtstoppere med sitt finte-repertoar som Garrincha.

Bakgrunn

Garrincha vokste opp i fattige kår i Pao Grande, noen mil fra Rio de Janeiro. Faren til Garrincha, Amaro, var analfabet. I likhet med Pelé hadde familien til Garrincha ikke råd til å kjøpe fotballer av lær, så de måtte improvisere ved blant annet å brukte sokker som var knytt sammen. Fjorten år gammel begynte Garrincha å jobbe på den lokale tekstilfabrikken hvor han også spilte på fabrikkens bedriftslag.

Garrincha ble erklært strids-udyktig av Brasils militære. Det hadde sin bakgrunn i at begge hans bein var bøyd samme vei (det ene beinet var «hjulbeint» og det andre «kalvbeint»).

Klubbkarriere

I gutteårene spilte Garrincha for den lokale fotballklubben Palmeiras F.C. Senere meldte han overgang til S.C Pau Grande hvor han også spilte juniorfotball.

Botafogo

I 1953 fikk den da nitten år gamle Garrincha trene med A-laget til Botafogo, etter å ha spilt svært godt under trening med juniorlaget.

Nilton Santos, Botafogos forsvarsspiller, som også spilte på det brasilianske landslaget, var én av flere spillere på Botafogo som ble imponert over Garrinchas ferdigheter og gikk til klubbledelsen for å overtale dem til å signere han. Garrincha spilte sin første offisielle kamp for Botafogo i 1953.

I 1956 signerte Didi, Brasils playmaker på landslaget også for Botafogo, og to år senere gjorde Mario Zagallo det samme. Nilton Santos, Didi, Zagallo og Garrincha var sentrale på både klubb- og landslag. I 1957 vant Garrincha sitt første Rio-mesterskap med Botafogo.

I 1965 forlot Didi og Zagallo Botafogo. Samme år spilte Garrrincha sin siste kamp for klubben og i 1966 sluttet han i Botafogo.

Corinthinas

Corinthinas kjøpte Garrincha fra Botafogo for rundt 500 000 norske kroner i 1966. Garrinchas karriere var på hell da han signerte for Corinthinas og spilte bare et knapt år før han ga seg for klubben fra São Paulo.

Etter oppholdet i Corinthinas spilte han for Portuguesa (1967–1968), Fortaleza (1968), Junior FC (1968), Flamengo (1968-1969) og Olaria Atlético Clube (1972–1974).

Landslagskarriere

Garrincha fikk sin debut for landslaget september 1955 i en kamp mot Chile som endte 1-1. Før VM i Sverige i 1958 var det knyttet enorme forventninger til Brasil. I 1950 hadde Brasil tapt den avgjørende kampen i finalerunden mot Uruguay og fire år senere (1954) røk de ut for Ungarn i kvartfinalen.

I Mai 1958, like før fotball VM skulle avholdes i Sverige, møttes Brasil og Bulgaria i en vennskaps-kamp. I denne kampen, som Brasil vant 3-1, spilte Garrincha og Pelé sammen for første gang. Brasil kom aldri til å tape en kamp når disse to spilte sammen.

Verdensmester i 1958

Under Verdensmesterskapet Sverige i 1958 fikk ikke Garrincha spille de to første kampene. I finalen møtte Brasil vertslandet. Brasil vant 5-2 og sikret landets første VM-pokal, Jules Rimet-trofeet, oppkalt etter den franske FIFA-presidenten som var arkitekten bak fotball-VM.

Verdensmester i 1962

Fire år senere ble VM spilt i Chile. Her møtte Brasil Tsjekkoslovakia i finalen. Brasil slo Tsjekkoslovakia 3-1.

Målvakten Gilmar spilte begge mesterskapene (1958/1962), det samme gjorde venstrebacken Nilton Santos, høyrebacken Djalma Santos, høyre kanten Garrincha, venstre kanten Mario Zagallo og Didi. Spissen Pelé (spilte finalen i 1958, men ikke i 1962 grunnet skade). Kontinuiteten og samhandlingsmønstret mellom disse spillerne var en svært viktig faktor til Brasils dominans i begge mesterskapene.

Verdensmesterskapet i 1966

Garrincha deltok også i verdensmesterskapet som ble avholdt i England i 1966. I denne turneringen gikk ikke Brasil videre fra gruppespillet. Garrincha spilte sin siste kamp for Brasil mot Ungarn (15. juli 1966), en kamp Brasil tapte 1-3.

Garrincha fikk 60 landskamper for Brasil (52 seire, syv uavgjort og ett tap).

Bortgang

I 1983 døde Garrincha bare 49 år gammel av alkoholrelaterte årsaker. Nasjonalanlegget i Brasils hovedstad, Brasilia, har fått navnet etter Garrincha: Estádio Nacional de Brasília Mané Garrincha.

Meritter

Brasil

  • Verdensmester (2): 1958, 1962

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg