Faktaboks

Elben
Elbe, tsjekkisk Labe, latin Albis
Elben

Elbe, i grenseområdet mellom Tyskland og Tsjekkia. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Elbe i Meißen
I byen Meißen, som er kjent for sitt porselen, går elva forbi borgfjellet med Albrechtsburg og domkirka. Albrechtsburg har røtter helt tilbake til 900-tallet. Dagens bygning ble bygd mellom 1471 og 1524 og er stedet hvor byens porselensproduksjon ble startet i 1710.

Elben er en elv i Mellom-Europa. Elva springer ut i Tsjekkia, cirka 1400 meter over havet i sørskråningen av Riesengebirge (Krkonoše). Den går gjennom Tsjekkia i en vid bue mot sør, vest og nord, derfra videre i et skar gjennom Elbsandsteingebirge inn i Tyskland. Her går den mot nordvest og munner ut i Nordsjøen ved Cuxhaven; munningen er cirka 15 kilometer bred. Samlet lengde er 1165 kilometer, hvorav 940 kilometer i Tyskland. Nedbørfeltet omfatter 144 000 kvadratkilometer. Viktige tilløp fra venstre er Vltava (Moldau) og Ohře (Eger) i Tsjekkia, Mulde og Saale i Tyskland; fra høyre kommer tilløpene øst i Tyskland, Schwarze Elster og Havel.

Elben har kanalforbindelse med alle de andre store elvene i Tyskland, fra Rhinen i vest til Oder i øst, og to kanaler til Østersjøen: Nord-Ostsee-Kanal (Kielerkanalen) og Elbe–Lübeck-Kanal.

De viktigste havnebyene langs Elben er Dresden, Magdeburg og Hamburg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg