Beerenberg er en vulkan på den nordlige delen av øya Jan Mayen, 2277 moh. Den regnes som Norges og jordens nordligste aktive vulkan, og er blant Europas tre største aktive vulkaner etter Etna (Italia, 3350 moh.) og sammen med Öræfajökull (Island, 2119 moh.).
Navnet Beerenberg betyr «bjørneberg», og vulkanen fikk navnet sitt av nederlandske sjøfolk på 1600-tallet. Den høyeste toppen på kraterryggen ligger 2277 moh. og heter Haakon VII Topp.
I klart vær er Beerenberg godt synlig fra inntil 100 nautiske mils avstand og kan godt ha blitt brukt som navigasjonsmerke for sjøfarere i tidligere tider. Beerenberg ble besteget for første gang av tre forskere fra University of Cambridge i 1921, James Mann Wordie, T.C. (Thomas Charles) Lethbridge og den sveitsiske meteorologen og tindebestigeren Paul-Louis Mercanton. I dag er det helt vanlig at besetninger bestiger Beerenberg mens de tjenestegjør på øya.
Beerenberg er en stratovulkan og befinner seg på den midtatlantiske ryggen. Den skiller den undersjøiske Kolbeinseyryggen, som strekker seg 650 km sydover mot Island, og Mohnsryggen, som går nordover. Beerenberg starter på 3 kilometers dyp og reiser seg 5 km opp fra havbunnen, og må regnes som et av Norges høyeste fjell.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.