Korsika

Karakteristisk landsby i Korsikas fjellendte innland. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Korsika av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Korsika er en øy i Middelhavet og en fransk region. Øya måler 8680 km2 og hadde 320 208 innbyggere i 2013. Øya er delt i to departementer: Haute-Corse (4666 km2) med hovedstad i Bastia, og Corse-du-Sud (4014 km2) med hovedstad i Ajaccio. Avstanden til det italienske fastlandet er 80 km, fra Sardinia skilles øya av Bonifaciostredet, som på det smaleste er 12 km.

Faktaboks

Uttale
kˈorsika
Etymologi
av fønikisk keren, ‘horn, forberg’
Også kjent som
fr. la Corse
it. Corsica

Natur

Øya består av forrevne fjellformasjoner, for det meste bygd opp av granitt av hercynsk opprinnelse. I nordøst finnes løse skifere fra trias, som er en fortsettelse av det apenninske system. Granittfjellene er ville og skilt av dype juv og daler, for en stor del iserodert, og i Monte Cinto når de en høyde av 2706 moh. Vestkysten er høy og har mange odder og viker, men få naturlige havner. Østkysten er lav og jevn med strandsjøer.

Korsika har middelhavsklima, med meget milde vintrer i lavlandet. Årlig middeltemperatur er 17–18 °C, og nedbørmengden er rikelig, men med stor variasjon med høyden over havet. Både plante- og dyrelivet har middelhavslandenes alminnelige preg. De udyrkede områdene er kledd av maquis og tett buskskog av steineik. Øya har 40 pattedyrarter, blant annet muflon, hjort og villsvin. Fuglelivet er rikt med mange rovfugler, sangere og den endemiske korsikaspettmeisen. Et område som utgjør 40 prosent av øya er vernet som Korsika naturpark.

Befolkning

Øya har tradisjonelt hatt stor utvandring til resten av Frankrike, og befolkningen preges av en høy gjennomsnittsalder. De to største byene (2014) er Ajaccio med 68 587 innbyggere og Bastia med 43 331 innbyggere.

Næringsliv

Bare kystlandet på øya er oppdyrket. Det produseres sydfrukter, oliven, vin og litt hvete, og langs fjellskråningene vokser korkeik. Over ca. 600 meter vokser kastanje og bøk. I alt er under 25 prosent av arealet skog og 2 prosent jordbruksareal. I det indre landområdet drives saue- og geiteavl. Turismen er mange steder den viktigste inntektskilden, spesielt i kystbyene, og Korsika har både fly- og båtforbindelse med fastlands-Frankrike og med Italia. Industrien begrenser seg til en beskjeden foredling av jordbruks- og skogsprodukter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg