Faktaboks

Po

latin Padus

gresk Eridanós

Uttale

Po

Po er Italias lengste elv, 652 km lang. Nedbørsfeltet (vist i lyserødt) er 75 000 km2.

Po ved Viadana. Elven danner her grense mellom de to regionene Lombardia og Emilia-Romagna.
Po
Po ved Torino i Piemonte.
Po
Av .

Po er den lengste elva i Italia. Den springer ut i 2000 meters høyde på Monte Viso ved grensen mot Frankrike og renner mot øst gjennom den lombardisk-venetianske sletta. Po passerer byene Torino, Piacenza, Cremona og Ferrara og renner gjennom regionene Piemonte, Lombardia, Emilia-Romagna og Veneto før den munner ut i Adriaterhavet i et stort delta i syv hovedarmer.

Beskrivelse

Po er 652 km lang og samler nedbør fra et område på 75 000 km2. Middelvannføringen i det nedre løpet (ved Ferrara) er 1460 m3/s. Fra vest tar Po opp elva Dora Riparia, fra nord Dora Baltea, Ticino, Adda, Oglio og Mincio og fra sør tar den opp elva Tanaro.

På grunn av den store sedimentasjonen i det nedre løpet heves stadig leiet til elva. Dermed ligger elva høyere enn landet omkring, og det er bygd diker langs kanten. Deltaet forskyver seg også på grunn av den årlige avleiringen (ca. 70 meter) utover i Adriaterhavet.

Oversvømmelse

Po er størst i mai og november. Oversvømmelser forekommer ofte; særlig katastrofal var den i november 1951. Da ble dikene gjennombrutt, og blant annet ble byene Rovigo og Adria ødelagt. En million dekar land ble oversvømt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg