Elven Po ved Torino i Piemonte

Po av Geir Lima. Gjengitt med tillatelse

Po er den lengste elva i Italia. Den springer ut i 2000 meters høyde på Monte Viso ved grensen mot Frankrike, og renner mot øst gjennom den lombardisk-venetianske sletta. Po passerer byene Torino, Piacenza, Cremona og Ferrara og renner gjennom regionene Piemonte, Lombardia, Emilia-Romagna og Veneto før den munner ut i Adriaterhavet i et stort delta i syv hovedarmer.

Po er 652 km lang og samler nedbør fra et område på 75 000 km2. Middelvannføringen i det nedre løpet (ved Ferrara) er 1460 m3/s.

Fra vest tar Po opp elva Dora Riparia, fra nord Dora Baltea, Ticino, Adda, Oglio og Mincio og fra sør tar den opp elva Tanaro.

På grunn av den store sedimentasjon i det nedre løpet heves stadig leiet til elva. Dermed ligger elva høyere enn landet omkring, og det er bygd diker langs kanten. Deltaet forskyver seg også også på grunn av av den årlige avleiringen (ca. 70 meter) utover i Adriaterhavet.

Po er størst i mai og november. Oversvømmelser forekommer ofte; særlig katastrofal var den i november 1951. Da ble dikene gjennombrutt og blant annet ble byene Rovigo og Adria ødelagt. En million dekar land ble oversvømt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.