Rhinen, en av Europas viktigste elver og Tysklands hovedelv, 1230 km lang, hvorav 865 km i Tyskland.

Rhinen er Vest-Europas lengste elv. Nedbørfelt inkludert elven Maas' er 252 000 km2, middelvannføring ved Emmerich 2450 m3 per sekund. Elvens lengde er tidligere feilaktig oppgitt til 1320 km. Rhinen renner fra østlige Sveits til Nordsjøen.

Rhinen kommer fra Graubünden i Sveits, og opptar på sin vei en rekke andre elver, kun de største nevnes her. Viktigste kildeelv er Vorderrhein, som kommer fra Tomasee, like sør for Oberalppass. Ved Reichenau møter den Hinterrhein. Ved Chur bøyer den nordover, opptar fra øst Landquart, danner videre grense først mellom Sveits og Liechtenstein, og deretter mellom Sveits og Østerrike. I Bodensee (Bodensjøen, 395 moh.) har elven bygget et betydelig delta. Fra Bodensjøen løper elven vestover. Ved Schaffhausen danner den en ca. 20 m høy, 150 m bred foss. Mellom Eglisau og Basel danner Rhinen grense mellom Sveits og Tyskland. Ved sammenløpet med Aare i Sveits er Aare, som fører 590 m3 vann per sekund betydelig større enn Rhinen (470 m3/sek.). Ved Basel dreier den mot nord og fortsetter mellom Tyskland (Baden) og Frankrike (Alsace). De tidligere store slyngene på denne strekningen er nå gjennomkuttet for å korte veien for skipsfarten og for å hindre oversvømmelser. Fra iløpet av Lauter går den inn i Tyskland, opptar bl.a. Neckar og Main fra øst, strømmer nord-vestover gjennom Rheingau. Strekningen videre med borger og idylliske småbyer mellom Bingen/Rüdesheim am Rhein og Koblenz besøkes av mange turister og er oppført på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv. Ved Koblenz opptas Mosel fra sørvest, Lahn fra øst. Elven renner gjennom Bonn, Köln og videre gjennom det tett befolkede Ruhrområdet. Etter å ha opptatt Sieg, Ruhr og Lippe fra øst renner elven inn i Nederland.

150 km fra havet begynner den å dele seg idet den går ut i et delta. 1/9 av elvens vann går gjennom IJssel til IJsselmeer, 2/9 gjennom Lek forbi Rotterdam, og 2/3 gjennom Waal. Som hovedmunning kan regnes den kanaliserte Nieuwe Waterweg ved Hoek van Holland. De tidligere munningsarmer Krummer Rhein, Vecht og Alter Rhein fører ikke lenger noe av Rhinens vann til havet. De nåværende munningselver, Waal og Lek, har trengt inn i Maas' gamle løp, og munningene bærer Maas' navn.

Rhinen er Europas viktigste indre vannvei og står ved kanaler i forbindelse med de fleste større mellomeuropeiske elver, og gjennom Rhein–Main–Donau-kanalen er det forbindelse mellom Nordsjøen (ved Rotterdam) og Svartehavet (ved Odesa). Elven er seilbar fra Nordsjøen og opp til Basel. Viktigste havner er Rotterdam-Europoort, Duisburg-Ruhrort og Strasbourg.

Det er betydelige forurensningsproblemer forbundet med Rhinen. Elven er flere ganger tilført store mengder giftig avfall, som tungmetaller, kjemiske og radioaktive stoffer og utslipp fra kloakker og landbruk. I 1986 skjedde et større uhell, se Sandoz-ulykken. Oversvømmelser har også ført til betydelig forurensning. Et flernasjonalt samarbeid for å bedre vannkvaliteten har bidratt til en betydelig utslippsreduksjon av tungmetaller. Elven er også en svært viktig drikkevannskilde til store byområder i Mellom-Europa.

Navnet er av keltisk opprinnelse, roain, lat. Rhenus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.