Faktaboks

Loire
La Loire, Loire-elven
Uttale
loˈa:r
La Loire
Loire ved byen Blois i Loire-dalen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Loire La (slottet Azay-le-Rideau)

Ved elven Loire finnes mange av Frankrikes vakreste slott. Bildet viser slottet Azay-le-Rideau. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Loire er Frankrikes lengste elv, 1006 km lang. Den renner gjennom regionene Auvergne-Rhône-Alpes, Bourgogne-Franche-Comté, Centre-Val de Loire og Pays de la Loire.

Loires kilder er i den sørøstre delen av Massif central. Den renner først nordover gjennom en trang dal med bratte skrenter. Stedvis vider dalen seg ut, for eksempel i Forez- og Roanne-bassengene. Elven dreier etter hvert mot vest, og nedenfor Orléans renner den gjennom en bred, åpen dal på slettelandet i den sørlige del av Paris-bassenget (Loire-dalen), kjent for sine mange praktfulle slottsanlegg. Her er den svært utsatt for oversvømmelser og er inndemmet av seks meter høye diker. Landskapet mellom Sully-sur-Loire og Chalonnes er ført opp på UNESCOs verdensarvliste. De betydeligste tilløpene kommer fra venstre (Allier, Cher og Vienne). Viktigste tilløp fra høyre er Maine (Mayenne og Sarthe). Elven munner ut i Atlanterhavet ved Saint-Nazaire, og er seilbar omtrent 800 km oppover, men den vekslende vannføringen skaper problemer for skipstrafikken. Gjennom et vidt forgrenet kanalsystem står den i forbindelse med Seine, Saône/Rhône og Bretagne (Brest). De viktigste byene ved elven er Roanne, Orléans, Blois, Tours, Saumur og Angers, i tillegg til Nantes, som er den største byen Loire renner gjennom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg