Loire - elv

Loire ved byen Blois i Loire-dalen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ved elven Loire finnes mange av Frankrikes vakreste slott. Bildet viser slottet Azay-le-Rideau. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Loire er Frankrikes lengste elv, 1006 km lang. Den renner gjennom regionene Auvergne-Rhône-Alpes, Bourgogne-Franche-Comté, Centre-Val de Loire og Pays de la Loire.

Faktaboks

uttale:
loˈa:r
også kjent som:
La Loire, Loire-elven

Loires kilder er i den sørøstre delen av Massif central. Den renner først nordover gjennom en trang dal med bratte skrenter. Stedvis vider dalen seg ut, f.eks. i Forez- og Roanne-bassengene. Elven dreier etter hvert mot vest, og nedenfor Orléans renner den gjennom en bred, åpen dal på slettelandet i den sørlige del av Paris-bassenget (Loire-dalen), kjent for sine mange praktfulle slottsanlegg. Her er den svært utsatt for oversvømmelser og er inndemmet av seks meter høye diker. Landskapet mellom Sully-sur-Loire og Chalonnes er ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

De betydeligste tilløpene kommer fra venstre (Allier, Cher og Vienne). Viktigste tilløp fra høyre er Maine (Mayenne og Sarthe). Elven munner ut i Atlanterhavet ved Saint-Nazaire, og er seilbar ca. 800 km oppover, men den vekslende vannføringen skaper problemer for skipstrafikken. Gjennom et vidt forgrenet kanalsystem står den i forbindelse med Seine, Saône/Rhône og Bretagne (Brest). De viktigste byene ved elven er Roanne, Orléans, Blois, Tours, Saumur og Angers, i tillegg til Nantes, som er den største byen Loire renner gjennom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg