Den sterke rollen amerikanske oljeinteresser fikk i landet svekket Storbritannias innflytelse i Saudi-Arabia, som ble USAs nærmeste forbindelse i den arabiske verden – også militært. Dette kom til uttrykk ved den andre Golfkrigen i 1991 da Saudi-Arabia ble det viktigste oppmarsjområdet for frigjøringen av Kuwait og invasjonen av Irak.
USA bygde opp sin militære tilstedeværelse i landet og opprettholdt den etter krigen. Tilstedeværelsen av flere hundre tusen utenlandske soldater, og et stort antall mediearbeidere, kan ha bidratt til at det saudiske samfunnet åpnet en del opp. Denne eksponeringen er tilskrevet noe av forklaringen på den beskjedne bevegelsen i mer liberal retning etter 1991. Samtidig ga dette grobunn for nasjonal opposisjon. I 1990 gjennomførte en gruppe kvinner for første gang en protest mot et uformelt forbud for kvinner å kjøre bil. Tilstedeværelsen av amerikanske kvinnelige militære som kjørte bil, bidro til søkelys på forbudet. Kvinnene ble arrestert og flere mistet jobbene sine. Selv om de ble løslatt neste dag og de fleste senere fikk jobbene tilbake, ble de møtt med negative reaksjoner. Kort tid etter ble forbudet mot kvinnelig bilkjøring formalisert, og dette var i kraft frem til 2018.
Saudi-Arabia deltok ikke i den første Golfkrigen mellom Irak og Iran fra 1980 til 1988 selv om landet tok parti for Irak. I den andre Golfkrigen i 1991 ble Saudi-Arabia stående i sentrum for den allierte aksjonen mot Irak for å frigjøre Kuwait, både som baseområde og som sete for den kuwaitiske regjeringen i eksil. Saudi-Arabia bidro også til at andre muslimske land deltok med tropper til den allierte styrken.
Etter krigen ble Saudi-Arabia, gjennom å stille militære anlegg til USAs rådighet, en av garantistene for Kuwaits selvstendighet. Bakgrunnen for Saudi-Arabias engasjement var at landet så seg truet av en eventuell videre territorial ekspansjon fra Irak da Kuwait ble invadert og annektert. Samtidig som Irak invaderte Kuwait, utplasserte landet styrker langs den saudiske grensen. Saudi-Arabias motiv for å delta i en alliert operasjon for å frigjøre Kuwait, var derfor også begrunnet både med å sikre egne grenser. De første amerikanske styrkene som ankom Saudi-Arabia etter invasjonen av Kuwait, var like mye en styrking av Saudi-Arabias sikkerhet som et første ledd i den allierte styrkeoppbyggingen.
Hovedtyngden av krigsinnsatsen ble gjort fra saudisk territorium. Saudi-Arabia deltok selv i krigen, og ble, i likhet med Israel, mål for irakiske scudraketter. I januar 1991 gikk irakiske styrker over grensen til Saudi-Arabia og okkuperte byen Ras al-Khafji, før de ble slått tilbake av saudiske, qatarske og amerikanske styrker. Etter krigen ble enkelte amerikanske avdelinger stående i landet, og USA ble en garantist for Saudi-Arabias sikkerhet. Intern motstand mot de nære forbindelsene bidro imidlertid til at Saudi-Arabia ikke støttet den USA-ledede krigen mot Irak i 2003.
Som følge av Jordans og Jemens støtte til Irak stanset den saudiske bistanden til Jordan, og inntil 800 000 fremmedarbeidere fra Jemen reiste hjem. Også støtten til Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) ble stanset som følge av PLOs støtte til Irak. Forholdet mellom PLO og Saudi-Arabia ble siden forbedret. Som en konsekvens av forfølgelsen av irakiske opprørere og opposisjonelle i kjølvannet av Golfkrigen, søkte 33 000 irakiske flyktninger beskyttelse hos de amerikanske styrkene. De irakiske flyktningene ble flyttet til en flyktningeleir i Saudi-Arabia, den eneste av sitt slag i landets moderne historie, før de ble overført til tredjeland som overføringsflyktninger. Rafha-leiren ble permanent stengt i 2009.
Kommentarer (2)
skrev Knut Tormod Vebjør
svarte Marte Ericsson Ryste
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.