Khalid bin Abdulaziz Al Saud

Faktaboks

Khalid bin Abdulaziz Al Saud

Kong Khalid

Født
1913, Riyadh
Død
13. juni 1982, Taif
Khalid (til høyre) etterfulgte sin halvbror Faisal (til venstre) som konge av Saudi-Arabia da Faisal ble myrdet i 1975. Her er de begge fremdeles prinser under et besøk i USA i 1943.

Artikkelstart

Khalid bin Abdulaziz Al Saud var konge og statsminister av Saudi-Arabia fra 1975 til sin død i 1982. Han var sønn av Saudi-Arabias grunnlegger Abdulaziz bin Saud, og tok over tronen da halvbroren kong Faisal ble myrdet. Kong Khalid var Saudi-Arabias fjerde konge.

Utdanning og karriere

Khalid bin Abdulaziz fikk ansvar som diplomat og politiker allerede som tenåring og før grunnleggelsen av dagens Saudi-Arabia i 1932. I 1934 ble han utnevnt som innenriksminister i en alder av 21 år. I 1965 ble han utnevnt til kronprins av kong Faisal, som han fungerte som nær rådgiver for. Han ble samtidig utnevnt til visestatsminister.

Politiske prioriteringer

Khalid tok over et land som gjennomgikk store endringer, og regjerte i en urolig tid. Hans periode som monark var preget av den iranske revolusjonen i 1979, den sovjetiske invasjonen av Afghanistan og krigen mellom Iran og Irak, alle hendelser som bidro til uro i Midtøsten og til å styrke Saudi-Arabias partnerskap med USA.

Da han tok over tronen utnevnte han sin halvbror Fahd til kronprins. Fahd fikk gradvis mer innflytelse i kong Khalids siste leveår, før han tok over tronen da Khalid døde av hjerteinfarkt i 1982.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg