Abyssinia

Artikkelstart

Abyssinia var et gammelt kongedømme i Etiopia, kjernen til den moderne etiopiske stat. Ordet Abyssinia er en europeisering av det arabiske al-Habash, eller det amhariske Habasha, som betegner gruppen av folk bosatt i Abyssinia.

Faktaboks

Uttale
abyssˈinia

I det fjerde århundre blomstret Aksum-kongedømmet i det nordlige Etiopia (Tigray-provinsen) og Eritrea. Aksum-riket gikk i oppløsning på 700-tallet og ble etterfulgt av Abyssinia lenger sør.

Selv om det har vært noe uenighet blant historikere om hvorvidt en skal betrakte Abyssinia som en direkte forlengelse av Aksum-riket, eller om Aksum og Abyssinia snarere er to atskilte riker, er det etter hvert generell enighet om at det er indirekte forbindelse mellom de to statene. Dette var tidligere et ømtålig tema med vide politiske implikasjoner i det moderne Etiopia, hvor Haile Sellassies regjering rettferdiggjorde sitt krav på Eritrea med at Etiopias historie var ubrutt fra Aksum-riket til i dag.

Abyssinia er også knyttet til Zagwe-riket (1137–1270). I år 1270 ble den siste Zagwe kongen styrtet, og det solomonske dynasti tok over. Det er fra denne tiden ordet Abyssinia ble tatt i bruk som betegnelse på Etiopia. Keiser Haile Selassie, som ble styrtet i et kupp i 1974, var den siste hersker i dette dynastiet, som ifølge legenden fører sine røtter tilbake til kong Salomo og dronningen av Saba.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg