Faisal bin Abdulaziz Al Saud var konge av Saudi-Arabia fra 1964 til 1975. Kong Faisal var sønn av Ibn Saud, grunnlegger av Saudi-Arabia, tok over tronen etter sin halvbror Saud bin Abdulaziz, og var landets tredje konge. Kong Faisal ble drept av sin nevø i 1975.

Faisal bin Abdulaziz, født i 1906, var den tredje sønnen til Ibn Saud, og fikk derfor tidlig ansvar i det nylig grunnlagte Saudi-Arabia. Han ble utnevnt til utenriksminister i 1930, en posisjon han beholdt frem til sin død. Faisal ble utnevnt til kronprins da hans halvbror, Saud bin Abdulaziz i 1953. I 1958 ble han også utnevt til statsminister.

Utnevnelsen til statsminister førte til at Faisal fikk stor innflytelse, og var et resultat av kritikk mot kong Saud, blant annet på grunn av sistnevntes store pengeforbruk. Faisal ble utropt til konge da Saud ble tvunget av familien til å abdisere i november 1964.

Faisal var konge i en periode med rask modernisering og økonomisk vekst i Saudi-Arabia. Han er kjent for å stå bak sosiale reformer, inkludert utbygging av utdanningssystemet, og særlig for å introdusere utdanning for jenter.

Han deltok i en rekke arabiske toppkonferanser, og ble ansett som en vestorientert og fremskrittsvennlig fyrste. Kong Faisal ble etterfulgt av sin halvbror Khalid bin Abdulaziz Al Saud.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.