Faktaboks

Faisal bin Abdulaziz Al Saud

Kong Faisal

Uttale
fˈeisal
Født
1905, Riyadh
Død
25. mars 1975, Riyadh
Kong Faisal
Faisal var konge av Saudi-Arabia fra 1964 til 1975.
Av .
Faisal og Khalid
Khalid (til høyre) etterfulgte sin halvbror Feisal (til venstre) som konge av Saudi-Arabia da Feisal ble myrdet i 1975. Her er de begge fremdeles prinser under et besøk i USA i 1943.

Faisal bin Abdulaziz Al Saud var konge av Saudi-Arabia fra 1964 til 1975. Kong Faisal var sønn av Ibn Saud, grunnlegger av Saudi-Arabia, tok over tronen etter sin halvbror Saud bin Abdulaziz, og var landets tredje konge. Kong Faisal ble drept av sin nevø i 1975.

Utdanning og karriere

Faisal bin Abdulaziz, født i 1906, var den tredje sønnen til Ibn Saud, og fikk derfor tidlig ansvar i det nylig grunnlagte Saudi-Arabia. Han ble utnevnt til utenriksminister i 1930, en posisjon han beholdt frem til sin død. Faisal ble utnevnt til kronprins da hans halvbror, Saud bin Abdulaziz i 1953. I 1958 ble han også utnevt til statsminister.

Utnevnelsen til statsminister førte til at Faisal fikk stor innflytelse, og var et resultat av kritikk mot kong Saud, blant annet på grunn av sistnevntes store pengeforbruk. Faisal ble utropt til konge da Saud ble tvunget av familien til å abdisere i november 1964.

Politiske prioriteringer

Faisal var konge i en periode med rask modernisering og økonomisk vekst i Saudi-Arabia. Han er kjent for å stå bak sosiale reformer, inkludert utbygging av utdanningssystemet, og særlig for å introdusere utdanning for jenter.

Han deltok i en rekke arabiske toppkonferanser, og ble ansett som en vestorientert og fremskrittsvennlig fyrste. Kong Faisal ble etterfulgt av sin halvbror Khalid bin Abdulaziz Al Saud.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg