Faktaboks

Mekka
arab. Makkah
Uttale
mˈekka
Kaba

Kaba, islams hovedhelligdom og mål for muslimenes pilegrimsferd hajj, står sentralt i den store moskeen i Mekka, Saudi-Arabia.

Av /NTB Scanpix ※.

Mekka er en by vest i Saudi-Arabia med mer enn 1,6 millioner innbyggere. Mekka er islams helligste by, og religionens geografiske sentrum og viktigste pilegrimsby. Den kalles derfor også umm al-qurra, Alle byers mor, og al-mukarrama, Den høyt ærede.

Alle muslimer som er økonomisk og helsemessig i stand til det er etter religionen pålagt å utføre hajj, pilegrimsferden til Mekka, minst én gang i løpet av livet. Den som ber eller leser Koranen, vender seg alltid mot helligdommen Kaba i Mekka, og døde skal begraves i denne retningen. Fra midten av 600-tallet har bare muslimer hatt adgang til byen.

Byen og pilegrimene

Kaba
Kaba er islams sentralhelligdom, sentrum i hovedmoskeen i Mekka; målet for alle pilegrimer under hajj, og stedet alle muslimer vender seg mot i bønn.
Av .
Abraj al-Bait

Det 601 meter høye klokketårnet i hotellkomplekset Abraj al-Bait ruver over al-Haram-moskeen og Kaba i sentrum av Mekka. Tårnet var i 2018 den tredje høyeste bygningen i verden.

Mekka ligger rundt 80 kilometer øst for havnebyen Jeddah og drøyt 850 kilometer sydvest for hovedstaden Riyadh, 277 meter over havet i den trange og varme Wadi Ibrahim-dalen, omkranset av Sirat-fjellene der fire fjellpass fører inn i byen. Mekka har ikke egen flyplass, og nærmeste flyplass er derfor King Abdulaziz International Airport utenfor Jeddah (IATA-kode JED), som har en egen hajj- eller pilegrimsterminal.

Det er stor prestisje knyttet til ansvaret for helligdommene i Mekka og Medina, og kongen av Saudi-Arabia tok i 1986 den gamle ærestittelen amir al-haramayn, «Hersker over de to helligdommer». Mekka er i dag hovedstad i Mekka-provinsen, og styres av et råd som består av 14 lokalt valgte menn. Hele provinsen, som har en saudi-prins som overhode, omfatter også havnebyen Jeddah.

I 2018 hadde Mekka litt over 1,6 millioner innbyggere, flertallet lever av hajj-industrien og av handel. I dhu al-hijja, pilegrimsmåneden, tar byen i mot rundt to millioner pilegrimer fra alle kanter av verden (til forskjell fra Den lille pilegrimsferden, umra, som kan utføres når som helst på året). I løpet av et kalenderår passerer omkring 15 millioner mennesker helligdommen i Mekka, og tilstrømningen av pilegrimer er så stor at hvert land i forkant av hajj får tildelt en bestemt kvote; i 2017 fikk rundt 800 norske pilegrimer hajj-visum.

Opprinnelse

Mekka var opprinnelig en oase på karavaneveien som forbandt middelhavslandene med Sør-Arabia, Øst-Afrika og Sørøst-Asia. Selve byen, som vokste frem mot slutten av 500-tallet, samlet beduinstammer til årlige besøk ved den førislamske helligdommen Kaba og den hellige kilden Zamzam. Profeten Muhammad ble født i Mekka omkring 570. I 622 utvandret han og hans nærmeste tilhengere til Medina, men helligdommen i Mekka, moskeen masjid al-haram, forble islams kultiske midtpunkt. Den terningformede bygningen Kaba, hvor den sorte stein er murt inn, står som et symbol på Guds enhet, og ritualene under hajj er knyttet til Koranens beretning om profeten Abraham, hans sønn Ismael og trellkvinnen Hagar.

Nyere tid

Al-Haram-moskeen
Under hajj, som her i 2008, overfylles al-Haram-moskeen, der Kaba ligger, av hvitkledde pilegrimer fra hele verden.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Mekka, som helt fra profetens tid var det muslimske rikets kultiske midtpunkt, ble aldri et politisk eller økonomisk sentrum. Fra 900-tallet ble byen styrt av sharifer, menn av profetens slekt. I 1517 ble sharifen underlagt den osmanske kalifen. Fra begynnelsen av 1800-tallet var det likevel den raskt ekspanderende Saud-stammen som etter flere forsøk la den hellige byen under sitt herredømme. Ved slaget ved Mekka i 1924 ble sharifen slått av Saud-krigere og byen ble snart innlemmet i det som i 1932 skulle bli staten Saudi-Arabia.

Saud-familien styrte i nær allianse med ledere av den strenge og puritanske wahhabi-bevegelsen som hadde vokst frem mot slutten av 1700-tallet. Også forholdene i Mekka ble etter hvert sterkt preget av wahhabi-islam. Et eksempel: Etter 1985 er de aller fleste historiske minnesmerker jevnet med jorden, ikke bare for å utvide helligdommen, men også for å gi plass til parkeringsplasser, gigantiske hoteller og kjøpesentra. Tanken er å unngå alt som kan trekke de troendes oppmerksomheten bort fra Guds enhet og inspirere til helgenkult. Denne politikken er gjenstand for debatt i den muslimske verden for øvrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Sigurd H. Øyvang

I bildeteksten til klokketårnet står det at diameter på urskiven er 43 m. Det står videre at til sammenligning er diameter på Big Ben i London 2,7 m. Teknisk korrekt, siden Big Ben er navnet på selve klokken i Elisabeth-tårnet, men antar hensikten er å sammenligne med urskiven i samme klokketårn. Den har en diameter på 7 m. :)

https://www.parliament.uk/globalassets/documents/commons-information-office/Big-Ben.pdf

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg